DEN HAAG - Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven wil een bredere aanpak van de wietcriminaliteit. Niet alleen politie en justitie, maar ook partners als gemeente, Belastingdienst, bouw- en woningtoezicht en bijvoorbeeld energiebedrijven moeten daarbij worden ingeschakeld.

De afgelopen twee weken voltrokken zich vijf schiet- of vuurwapenincidenten in Eindhoven, die volgens Van Gijzel allemaal te maken hebben met de hennepteelt en de daaraan verbonden georganiseerde criminaliteit in de regio.

De burgemeester heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid) om hulp gevraagd, omdat het de politie in Zuidoost Brabant over de schoenen loopt. ''We zitten echt met de handen in het haar'', aldus Van Gijzel.

Alle recherchecapaciteit gaat op aan de recente geweldsincidenten. Om nieuw geweld te voorkomen en voor het oplossen van overvallen en inbraken is geen politiepersoneel meer over, stelt Van Gijzel.

Opstelten heeft echter al laten weten geen noemenswaardige veranderingen in de sterkte van de politie in Nederland door te gaan voeren.

Oorzaken

De Eindhovense burgemeester meent dat zijn korps alleen de symptomen kan bestrijden, maar niet de oorzaken van de criminaliteit. Het is bijvoorbeeld te makkelijk voor criminelen om hun gang te gaan en Van Gijzel wil dat er een projectgroep komt die barrières opwerpt.

Zoals in sommige andere steden al gebeurt, moet het voor criminelen moeilijker worden panden en andere faciliteiten te vinden.

Politiecapaciteit

Hoewel Van Gijzel ook buiten het strafrecht om aan aanpak wil werken, benadrukte hij woensdag toch vooral dat er meer politiecapaciteit naar Brabant en Noord-Limburg moet komen.

Hij is teleurgesteld over de verdeling van politiemensen over het land en vindt dat er te veel nadruk op de Randstad ligt. ''Het is bij ons dweilen met de kraan open.''

Criminele organisaties

Hoofdofficier van justitie in Den Bosch, Bart Nieuwenhuizen, meldde dat van de twintig bekende criminele organisaties er maar drie of vier kunnen worden aangepakt. De kans dat criminelen worden gepakt is daarmee veel te klein.

Het probleem van zware criminaliteit in Brabant is al langer bekend, erkende Nieuwenhuizen. De nood is inmiddels zo hoog dat een analyse van de criminaliteit in de regio versneld wordt gemaakt.