ALKMAAR - De rechtbank in Alkmaar heeft woensdag opdracht gegeven tot het verhoren van 31 extra getuigen in de grote drugszaak tegen voormalig directeur Dick Grijpink van de Taxicentrale Amsterdam (TCA) en 24 andere verdachten.

De oud-taxibaas wordt beschuldigd van hennepteelt, het illegaal aftappen van stroom, leiding geven aan een criminele organisatie en het witwassen van crimineel geld.

Tot de 31 getuigen die worden ondervraagd behoren de teamleider, de tactisch coördinator en diverse rechercheurs in het onderzoek tegen Grijpink.

Verhoorwijze

Diens advocaat Brendan Newton had om de verhoren gevraagd, omdat volgens hem getuigen Grijpink los van elkaar en van het ene op het andere moment van figurant tot onderdirecteur van een drugsorganisatie hebben gebombardeerd. De raadsman denkt dat een bepaalde 'verhoorwijze' hiertoe heeft geleid.

Officier van justitie Katja van Bijsterveldt zegt dat de politie op geen enkele manier heeft aangestuurd op een zwaardere belasting van Grijpink. Zij verzette zich echter tevergeefs tegen het verzoek van Newton.

Kopstuk

In de drugszaak staat Grijpink samen met de 42-jarige Frank Jan G. uit Almere te boek als kopstuk van de organisatie, al gaf het OM woensdagmorgen aan af te willen zien van een gezamenlijke behandeling van hun zaken. Dat zou ''een verkeerd beeld geven'' naar de verdachten en naar de media, aldus officier van justitie Van Bijsterveldt.

Almeerder G. heeft de zwaarste aanklachten aan zijn broek hangen. Hij wordt verdacht van grootschalige hennepteelt op meerdere plaatsen in Nederland, illegale stroomaftap, het leiding geven aan een criminele organisatie en witwasserij. Verder moet hij zich verantwoorden voor de mishandeling en bedreiging van een agent van de parketpolitie tijdens een eerdere zitting in Alkmaar.

Inhoudelijke behandeling

De inhoudelijke behandeling van de zaak start 15 maart volgend jaar. Kopstuk G. staat 21 en 22 maart terecht. Grijpink verschijnt 24 maart voor de rechter. Op 14 april wordt de inhoudelijke behandeling afgerond. Op 27 april doet de rechtbank uitspraak in alle 25 zaken.

Grijpink werd opgepakt nadat vorig jaar maart een grote hennepkwekerij in Heerhugowaard was opgerold. Hij zat drie maanden in voorarrest. Almeerder G. kwam in mei van dit jaar op vrije voeten.