HELMOND - ''Een reëel geachte dreiging uit het crimineel milieu'', is er de reden van dat de Helmondse burgemeester Fons Jacobs momenteel persoonlijke bewaking krijgt en dat de coffeeshop Carpe Diem per direct is gesloten.

Dat zei loco-burgemeester Frans Stienen woensdag tijdens de persconferentie in Helmond. Over de aard van de dreiging en uit welke hoek die zou komen deed hij geen mededeling.

Stienen benadrukte wel met deze maatregelen niet te buigen voor geweld. ''Veiligheid staat voorop", zei Stienen.

Burgemeester Jacobs en zijn vrouw verblijven op een onbekende plek. Bij de woning van de burgemeester staat een bemande bewakingsunit en er is camerabewaking.

Locoburgemeester Frans Stienen neemt voorlopig waar. Stienen: ''De bedreiging is in- en intriest. De burgemeester is bij de beslissing over een tweede coffeeshop altijd integer en uiterst zorgvuldig te werk gegaan".

Carpe Diem

Ook de dreiging tegen coffeeshop Carpe Diem was volgens Stienen dermate serieus, dat zondag na een drie uur durend overleg met politie en justitie is besloten om de coffeeshop te sluiten. ''De exploitant is begrijpelijk niet blij met het besluit. Binnenkort zitten we samen rond de tafel", aldus Stienen.

Of de dreiging een mogelijke relatie heeft met de drugsgeweldsdelicten van de laatste tijd in Eindhoven, was Stienen niet bekend.

Drama

De sluiting van Carpe Diem is een drama voor de bedrijfsvoering. Eigenaar John Vosmeer heeft dat woensdagmiddag laten weten via zijn advocaat Marc van den Boomen.

De coffeeshophouder is geïnformeerd door de gemeente en daarna in bespreking gegaan met zijn advocaat. De dreiging met geweld zou gericht zijn tegen het pand.

Aanslag

De coffeeshop ging deze zomer open. Nog voor de opening reed een terreinauto naar binnen. Kort na de opening werd een aanslag gepleegd met twee handgranaten en ging de shop weer voor maanden dicht.

De aanslagen werden niet opgehelderd. Begin november ging de coffeeshop weer open.

Dreigingsanalyse

De eigenaar wil graag weten wat er in de dreigingsanalyse staat die met de gemeente is besproken en of hij zelf ook gevaar loopt.

'' Voor zover ons bekend is aan de veiligheidssituatie ten opzichte van vorige week niks veranderd. Voor de burgemeester staan meteen beveiligers klaar. Mijn cliënt zit hier nu nog redelijk relaxed op de bank maar hij wil weten of hij voor zichzelf ook maatregelen moet treffen'', aldus de raadsman.

De advocaat en coffeeshopeigenaar beraden zich nog op stappen tegen de sluiting.