RIJSWIJK - Het vroege winterweer begint overal zijn sporen achter te laten. Zo is het het complete wedstrijdprogramma van het amateurvoetbal voor komend weekeinde afgelast.

De afgelasting geldt voor alle districten en landelijke competities, inclusief de topklasse zaterdag en zondag, aldus de KNVB.

Ook het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft last van de winterse omstandigheden. Dinsdag zijn bijna 1500 van de geplande drieduizend examens niet doorgegaan. Vooral in het noorden zijn veel examens niet doorgegaan.

Behalve Amsterdam, heeft ook de gemeente Groningen besloten alle daklozen van straat te halen in verband met de vrieskou. Burgemeester Peter Rehwinkel zei hiermee te willen voorkomen dat dak- en thuislozen het risico lopen van bevriezing.

Zwervers

Verschillende steden doen vanwege de snijdende kou hun best om te voorkomen dat zwervers 's nachts op straat slapen. In de stad Groningen is de winterregeling voor buitenslapers van kracht geworden. De regeling is speciaal bedoeld voor buitenslapers die niet naar de opvang willen.

''Het is van levensbelang dat deze mensen, die ook bij deze kou beslist buiten willen slapen, de komende nachten binnen opgevangen worden'', aldus Rehwinkel.

Dwang

Volgens een woordvoerder van de gemeente is de maatregel geen noodverordening zoals die dinsdag van kracht werd in Amsterdam. Wel proberen Groningse hulpverleners er alles aan te doen de mensen te bewegen overdag en vooral 's nachts gebruik te maken van opvang. ''Met drang en dwang'', aldus de zegsman.

Rehwinkel vraagt de inwoners van Groningen ook te letten op mensen die wonen in onverwarmde schuurtjes, tuinhuisjes, zelfgebouwde hutjes of een huis dat niet (meer) is aangesloten op gas en elektriciteit.

Zij zijn lastiger in de gaten te houden dan dak- en thuislozen omdat ze niet of minder zichtbaar zijn. Toch is overnachten in een onverwarmd onderkomen bijna net zo gevaarlijk als slapen op straat, aldus de burgemeester.

In Amsterdam hebben de meeste zwervers dankzij de noodverordening een opvanglocatie opgezocht. Dat liet Jack Groen van hulpinstantie HVO-Querido weten.

Utrecht

Ook in Utrecht gaan hulpverleners op pad om daklozen te zoeken. Het Leger des Heils zorgt voor een busje waarmee thuislozen naar een opvang kunnen worden gebracht. Maar, zo zegt een woordvoerster van de GG&GD, zij vinden bijna nooit iemand. ''Wij kennen de mensen op straat en zij weten onze instellingen ook te vinden." Dinsdag is slechts één buitenslaper naar een opvanginstelling gebracht.

In Den Haag gaat een speciaal straatteam van de gemeente langs zwervers die de nacht gewoonlijk buiten doorbrengen. Als de omstandigheden niet verantwoord lijken, kan het team zwervers verplichten mee te gaan naar de nachtopvang, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

In Rotterdam is er geen sprake van verplichting. Wel voeren hulpverleners extra controles uit en sporen ze daklozen aan om naar binnen te gaan, liet een woordvoerder van het Leger des Heils weten.

Veerboot

Een veerboot van rederij Wagenborg zit sinds woensdagavond vast op een zandplaat in de Waddenzee. Door de ijsgang kunnen reddingsboten niet bij het schip komen.

Er zijn 35 passagiers en zeven bemanningsleden aan boord die het koud hebben omdat de verwarming niet goed meer werkt.

Bekijk lezersfoto's van het winterweer