AMSTERDAM - De werkzaamheden die Rijkswaterstaat van vrijdag 3 tot maandag 6 december had gepland op de A1 gaan niet door. De wegwerken zijn afgelast in verband met de slechte weersverwachtingen.

Dat liet de organisatie woensdag weten.

Er waren werkzaamheden gepland tussen knooppunten Muiderberg en Eemnes richting Amersfoort en tussen knooppunten Diemen en Watergraafsmeer richting Amsterdam.

Alle verbindingswegen en op- en afritten in de richting van Hilversum/Amersfoort en Amsterdam blijven het komende weekeinde open.

De werkzaamheden worden in een nader te bepalen weekeinde ingehaald.

A12

Dinsdag werd al aangekondigd dat ook de werkzaamheden aan de A12 Den Haag richting Arnhem (gepland op verscheidene locaties tussen 30 november en 3 december) door de kou geen doorgang kunnen vinden.

Onderhoud aan de A27, waarvoor de snelweg tussen Breda en knooppunt Hooipolder afgesloten zou worden, ging het afgelopen weekeinde al niet door in verband met de voorspelde kou.

De asfalteringswerkzaamheden werden opnieuw ingepland, nu voor het sinterklaasweekeinde. Donderdag bekijkt Rijkswaterstaat of ze kunnen doorgaan.

Volgens een woordvoerster zal een aantal kleinere werkzaamheden de komende dagen wel doorgaan. ''Of we ze door laten gaan hangt af van het weer en de soort werkzaamheden.''

Roertunnel

Woensdag werd wegens het winterweer een rijstrook van de Roertunnel van de A73 bij Roermond in zuidelijke richting afgesloten. IJsvorming was de boosdoener, aldus Rijkswaterstaat (RWS) woensdagmiddag.

De dienst weerspreekt eerdere berichtgeving door de ANWB dat de hele tunnelbuis dicht is. ''Het gaat slechts om één rijstrook, die om half drie dicht ging'', aldus een woordvoerder van RWS.

De rechterrijstrook is afgesloten, omdat zich in een smalle strook rechts van de rijbaan ijs heeft gevormd. Rijkswaterstaat strooit zout over het ijs.

Bevroren remmen

Eerder woensdag ging de tunnelbuis in noordelijke richting gedurende een uur dicht wegens een probleem met een vrachtwagen. De oplegger van de truck had bevroren remmen.

De vrachtwagenbestuurder probeerde die oplegger desondanks door de tunnel te slepen, waardoor het asfalt beschadigd raakte. Nadat de vrachtwagen met oplegger was verwijderd, werd de tunnelbuis richting Venlo weer geopend. De lichte schade aan het asfalt wordt later gerepareerd.