HILVERSUM - De afleesapparatuur voor de OV-studentenchipkaart in de bussen van vervoerder Connexxion vertoont kuren. Studenten mogen officieel gratis reizen, maar als ze woensdag inchecken in een bus van Connexxion, wordt er toch geld van hun tegoed afgeschreven.

Een woordvoerder van het vervoersbedrijf adviseert studenten woensdag niet in- of uit te checken.

Volgens de zegsman van Connexxion heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een update van de software plaatsgehad. De nieuwe versie bevat echter een fout waardoor het reizen de studenten toch geld kost.

Connexxion is inmiddels begonnen de vorige software te installeren die de fout niet bevat. ''Donderdag is de situatie weer normaal'', verwacht de woordvoerder.

Connexxion liet woensdag aan het eind van de middag weten dat de studenten schadeloos worden gesteld. ''Ze krijgen het geld automatisch teruggestort. Ze hoeven zelf verder niets te ondernemen'', aldus de woordvoerder.

Aanvankelijk moesten de gedupeerden een formulier op de website van Connexxion invullen om restitutie aan te vragen.

Utrecht

Dochterondernemingen van Connexxion, zoals het Nijmeegse Breng en het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Utrecht (GVU), hebben eveneens last van het probleem.

Een woordvoerder van GVU laat aan NU.nl weten dat het probleem woensdagnacht is opgelost. "De situatie is donderdag weer normaal."

GroenLinks

“Daar gaan we weer”, zegt GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent in een reactie. “Minister Schultz van Haegen of minister Van Bijsterveldt moeten vanmiddag nog ingrijpen, want studenten worden wéér op kosten gejaagd”.

GroenLinks wil dat Connexxion studenten bij de deur van de bus waarschuwt niet in te checken. Van Gent: “Connexxion reageerde nogal laat. Dus laat de minister snel in actie komen.”

Volg de twitterberichten over dit nieuws via NUlive