SCHIERMONNIKOOG - De vastgelopen veerboot bij Schiermonnikoog zal door andere schepen worden losgetrokken uit het ijs. Onder andere een grote zeesleper van bergingsmaatschappij Noordgat van Terschelling is naar het gestrande schip onderweg.

Ook is er een sleepboot van Wagenborg passagiersdiensten uit Delfzijl en een andere veerboot onderweg voor assisentie, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

De boot, met daarop 45 passagiers en 7 bemanningsleden, kwam woensdagochtend vast te liggen toen de kapitein probeerde te draaien om in de vaargeul te komen en de harde koude wind het schip op de zandbank dreef. Vlak na vertrek van Schiermonnikoog naar Lauwersoog voer de boot op de zandplaat.

Koud

Een boot van Rijkswaterstaat ligt klaar om in noodgevallen in te grijpen. De passagiers op de boot beginnen het inmiddels koud te krijgen.

Er is inmiddels overgeschakeld op noodstroom, waardoor de verwarming het niet meer goed doet. Er kunnen ook geen warme dranken meer worden bereid. De oudere passagiers hebben dekens gekregen.

De motoren kunnen niet draaien, omdat het schip aan de grond ligt. Het noodaggregaat heeft minder capaciteit, dus zal het wel iets kouder worden, meldt directeur Ger van Langen van rederij Wagenborg.

Jas

''Iedereen heeft zijn jas aangetrokken. Er wordt niet meer zo hard gelachen als net, al begint de sfeer ook wel weer terug te komen'', vertelt passagier Thom Verheul vanaf de gestrande veerboot.

Boven de Waddenzee waait een koude en venijnige noordoosten wind. Rond het middaguur was het nog ruim vier graden onder nul.

Geen paniek

Volgens Wagenborgdirecteur Van Langen is er geen paniek en vermaken de passagiers zich goed. Sommigen zijn aan het kaarten of lezen de krant, anderen voeren ''een goed gesprek'', aldus Van Langen. De boot ligt een ''beetje op een oor'', maar de koffie glijdt vooralsnog nog niet van de tafels, aldus de directeur.

Een oudere man raakte in woensdagochtend even in paniek, omdat hij naar zijn verzorgingshuis op het vasteland wilde. De kapitein wist hem gerust te stellen. Hij ligt ondertussen op een bankje onder een deken te slapen.

Van Langen: ''We hebben overwogen om de oudere man met die boot naar de vaste wal te brengen. Maar we denken dat het te koud is om hem over te zetten op een andere boot.''

Helikopter

Er zijn geen andere veerboten inzetbaar tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog. Een helikopter zal daarom woensdagmiddag een eilander naar het vasteland brengen. De man heeft een hersentumor en moet dagelijks naar het Universitair Medisch Centrum Groningen om te worden bestraald.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Gestrande veerboot Schiermonnikoog