DE BILT - Het is verstandig om woensdag warm gekleed naar buiten te gaan. Het is snijdend koud omdat het blijft vriezen en er een stevige noordoostenwind staat.

Vanuit het zuidoosten neemt in de loop van woensdag de bewolking toe en gaat het in de namiddag licht sneeuwen.

De sneeuw breidt zich langzaam noordwaarts uit. In het zuiden wordt maximaal 1 centimeter sneeuw verwacht. De temperatuur ligt rond de -5 graden, maar door de wind is de gevoelstemperatuur wel -15 graden. Dat liet het KNMI woensdag weten.

Vriezen

De noordoostenwind is krachtig. In het Waddengebied en op het IJsselmeer van hard tot stormachtig.

Ook donderdag en de dagen daana blijft het vriezen. Er valt soms lichte sneeuw. De wind neemt af. Zondag valt geleidelijk de dooi in, met soms wat (natte) sneeuw.

Natuurijsbanen

Dat betekent dat er op veel plekken in het land geschaatst kan worden. De bijna tweehonderd Friese natuurijsbanen zijn naar verwachting eind deze week open voor schaatsliefhebbers, aldus de Bond van IJsclubs van het gewest Friesland.

''Wellicht gaat vandaag een gedeelte al open. Als het zo door blijft vriezen, dan kan in het weekend op vrijwel elke baan geschaatst worden", aldus de woordvoerder.

Het ijs in Friesland kon de afgelopen dagen goed groeien, vooral omdat in tegenstelling tot de rest van Nederland in het eerste vorstweekeinde weinig sneeuw viel.

Avondspits

Rijkswaterstaat denkt dat de avondspits weinig last zal hebben van het winterweer. Alleen in Limburg kan lichte sneeuwval voor problemen zorgen en enige verkeershinder geven.

Het is onduidelijk of de sneeuw het gebied Eindhoven/Arnhem bereikt. Dat zei woensdagmorgen een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Ochtendspits

Volgens hem heeft het midden en het westen van het land geen last van de neerslag. Omdat het in de nacht van woensdag op donderdag op meer plaatsen licht gaat sneeuwen, kan volgens Rijkswaterstaat de ochtendspits ''wel spannender'' worden.

Rijkswaterstaat gaat in ieder geval preventief strooien in de gebieden waar woensdag sneeuw wordt verwacht. Dat gebeurt in de regel drie uur voordat het gaat sneeuwen. De komende nacht zijn de strooiploegen ook op pad.

Bekijk alle lezersfoto's van het winterweer op NUfoto

Volg reacties op Twitter via NUlive.