EINDHOVEN - Het ernstige vermoeden bestaat dat de opmerkelijke reeks schiet- of vuurwapenincidenten de afgelopen twee weken in Eindhoven allemaal te maken hebben met de hennepteelt en georganiseerde criminaliteit.

Burgemeester Rob van Gijzel heeft dat dinsdagavond gezegd in het vragenuurtje in de Eindhovense gemeenteraad.

De burgemeester sprak over vijf incidenten in twee weken. Van Gijzel doelde in elk geval op de extreem gewelddadige beschieting van een woning aan de Boutenslaan zondagavond en de dood van een 28-jarige Eindhovenaar door een schietpartij twee weken geleden.

De burgemeester noemde de zorgen van de inwoners én het college daarover 'erg groot' en sprak over een ‘ernstige en onacceptabele maatschappelijke ontwrichting’.

Connecties

Voor Van Gijzel is het duidelijk dat de incidenten een voortgaande ontwikkeling vormen die het gevolg is van het coffeeshopbeleid. De burgemeester zei eerder deze maand dat een ‘stevig deel’ van de Eindhovense coffeeshophouders connecties met criminelen heeft.

Hij ontvouwde toen experimenten voor een betere controle aan de achterdeur. Voor verdergaande ideeën zoals een gereguleerde hennepteelt krijgt hij vooralsnog geen steun in Den Haag.

Recherchecapaciteit

De Eindhovense politie zet momenteel alle beschikbare recherchecapaciteit in op deze reeks geweldsmisdrijven en dat gaat ten koste van het overige politiewerk, erkende de burgemeester dinsdagavond. Van Gijzel zal zijn zorgen woensdag ook aan de orde brengen in het korpsbeheerdersberaad met minister Ivo Opstelten (Veiligheid).

De burgemeester herhaalde dat de politiesterkte onrechtvaardig is verdeeld. Van Gijzel meent dat steden als Amsterdam en Rotterdam mensen moeten inleveren ten gunste van steden als Eindhoven en Tilburg. De PvdA-burgemeester voegde daar overigens aan toe dat hij niet verwacht dat de herverdeling op korte termijn tot stand komt.