AMSTERDAM - Bij veilinghuis Sotheby's in Amsterdam is een schilderij van de zeventiende-eeuwse meester Gerard Dou dinsdag verkocht voor 516.750 euro.

Dat is ongeveer drie keer de geschatte waarde van 150.000 tot 200.000 euro. De koper is een particulier uit Europa, liet een woordvoerster van het veilinghuis weten.

Het schilderij Een oude bebaarde man van de Leidse kunstenaar Gerard Dou (1613-1675) gold als het hoogtepunt op de veiling van oude meesters bij Sotheby's. Het was voor het eerst in bijna twintig jaar dat een werk van Dou in Nederland onder de hamer kwam.

Bebaarde man

Het geveilde schilderij staat in geen enkel boek over de kunstenaar vermeld en bevond zich meer dan zeventig jaar in een particuliere collectie.

Dou schilderde Een oude bebaarde man na 1660. Volgens de kunstexperts van Sotheby's moet de afgebeelde man een favoriet model van de kunstenaar zijn geweest omdat hij op meer van zijn schilderijen voorkomt, vaak als kluizenaar of monnik.

"In dit schilderijtje is de oude man zonder attributen afgebeeld en wordt de nadruk op de vroomheid van de figuur zelf gelegd", aldus het veilinghuis.

Leerling

Dou was een leerling van Rembrandt van Rijn. Naast Rembrandt was hij een van de meest bejubelde en best betaalde Nederlandse kunstenaars in de zeventiende eeuw.

Schilderijen van de oude meester zijn te zien in gerenommeerde musea zoals het Rijksmuseum in Amsterdam, het Louvre in Parijs en de Hermitage in Sint Petersburg,