DE BILT - De meteorologische winter begint woensdag ijskoud. De temperatuur ligt woensdag overdag gemiddeld rond min 5 graden. Maar omdat het hard waait, voelt het aan als min 15.

Bekijk alle lezersfoto's van het winterweer op NUfoto

Op het IJsselmeer kan het zelfs stormachtig worden, zo meldt het KNMI dinsdag. De astronomische winter begint dit jaar op woensdag 22 december om 00.38 uur.

De herfst was een beetje koud, maar de zon straalde met gemiddeld 312 uur aan de hemel. Dat zijn tien uren meer dan het langjarige gemiddelde.

Vooral oktober was zonnig. De eerste tien dagen van de maand horen bij de zachtste in ruim honderd jaar. Op 17 oktober werd het behoorlijk koud: de temperatuur kwam onder nul.

September was vrij kil met een gemiddelde van 13,6 graden, tegen 14,2 'normaal'. In De Bilt kende de herfst in totaal acht vorstdagen.

November

November begon met een afwisseling van zeer zacht weer en koudere dagen. De eerste helft van de maand was het ook behoorlijk nat. De tweede helft was het droger. Daarmee kwam het gemiddelde uit op 85 millimeter, normaal voor de tijd van het jaar.

De temperatuur lag op het langjarige gemiddelde, maar dook aan het eind van de maand omlaag.

Somber

Het was een sombere maand. De zon was ongeveer 47 uur te zien, gemiddeld over het land, terwijl het langjarige gemiddelde op 60 uur ligt. In het Limburgse Ell konden mens, dier en plant slechts 32 uur van de zon genieten. Het KNMI-station in Stavoren mocht zich verheugen in 62 uur zon.

Tijdens de zachte periode in het begin van de maand werd op 4 november de hoogste temperatuur van de maand gemeten. Het werd die dag 17,3 graden in Gilze en Rijen.

In de nacht noteerde het KNMI 'thuis' in De Bilt de minimumtemperatuur 14,5 graden. Dat minimum was sinds 1901 niet zo hoog geweest.