AMSTERDAM - Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft dinsdag besloten dat alle daklozen door het huidige winterweer 's nachts verplicht naar binnen moeten.

Hij heeft daartoe een noodverordening afgekondigd, maakte de gemeente dinsdag bekend.

De maatregel gaat dinsdagavond om 23.00 uur in. Dak- en thuislozen mogen dan tot zeven uur in de ochtend niet op straat verblijven. Wie dat wel doet, kan onder dwang naar een opvanglocatie worden gebracht.

De gemeente wil hiermee kwetsbare personen beschermen tegen het extreme weer als zij hier zelf niet of onvoldoende toe in staat zijn. Door de vrieskou kunnen daklozen onderkoeld raken of andere gezondheidsproblemen oplopen, soms met de dood tot gevolg.

Extra bedden

Op de diverse opvanglocaties in de hoofdstad zijn extra bedden neergezet om alle daklozen in de warmte te laten overnachten. Bovenop de standaard 150 slaapplaatsen waren in de nacht van maandag op dinsdag 224 extra bedden bezet. De opvanginstanties werken er hard aan om de capaciteit omhoog te brengen. Ook overdag kunnen dak- en thuislozen hier terecht.

De meeste mensen brengen overigens vrijwillig de nacht binnen door. Volgens de gemeente maakt een heel kleine groep diehards geen gebruik van de nachtopvang. De noodverordening duurt in elk geval nog tot en met 5 december.

Rotterdam

De gemeentes Rotterdam, Den Haag en Utrecht kondigen geen noodverordening af om daklozen verplicht naar binnen te kunnen halen. Dat lieten de drie gemeentes dinsdag weten.

In Rotterdam zijn extra controles door hulpverleners, die daklozen aansporen naar binnen te gaan. Bij die controles is in ieder geval afgelopen nacht niemand aangetroffen, aldus een woordvoerder van wethouder Jantine Kriens (maatschappelijke opvang). Hij verwacht dat extra maatregelen voorlopig ook niet nodig zijn.

In Den Haag worden geen extra maatregelen genomen, zo liet een woordvoerster weten. Vorig jaar had Den Haag ook geen noodverordening.

Utrecht

Utrecht is bezig met het ontwikkelen van nieuw beleid ten aanzien van koud weer. Daarover wil een woordvoerster nog niets kwijt. Ze wijst op de koudweerregeling die voor de gemeente Utrecht geldt.

Die houdt in dat als de gevoelstemperatuur drie dagen onder nul is, twee dagen onder min 3 of een dag onder min 5 graden, alle daklozen recht hebben op een gratis slaapplaats.