ARNHEM - De schietpartij van 21 augustus tijdens het festival Rio aan de Rijn in Arnhem ging om vergelding. Dat hebben de 29-jarige verdachte schutter Jason Z. en zijn advocaat dinsdag gezegd voor de rechtbank in Arnhem.

Maar met de dood van een 48-jarige man uit Den Haag is de kous nog niet af, aldus de verdachte en zijn raadsman.

Z. werd een paar jaar geleden, in juni 2004, op Curaçao zelf meerdere keren beschoten. Hij houdt daarvoor behalve de 48-jarige Hagenaar ook diens zoon en broer voor verantwoordelijk, maar dit drietal is nooit vervolgd.

Omstanders

De broer en zoon zitten op Curaçao wel vast voor andere zaken. ''Zolang zij ongestraft blijven, kan dit weer gebeuren, met alle gevaar voor onschuldige omstanders'', stelde de advocaat van Z. ''Misschien had dit voorkomen kunnen worden.''

De advocaat vindt dat daarom straks de straf lager moet.

Spijt

Bij de schietpartij schoot Z. behalve de 48-jarige Hagenaar ook twee onschuldige omstanders neer: een 51-jarige vrouw uit Zoetermeer en een 48-jarige inwoner van Heerenveen raakten gewond. ''Dat spijt me erg, dat was niet de bedoeling", zei Z. dinsdag.

Justitie heeft een rechtshulpverzoek aan Curaçao gedaan om vast te stellen wat er ooit met de schietpartij en het eventuele bewijs daarvan in 2004 is gebeurd. Verzoeken van de raadsman om de broer en zoon van de Hagenaar als getuige te horen zijn in afwachting daarvan eerst afgewezen.

Z. stelt dat hij voorafgaand aan de schietpartij ook nog hulp heeft geprobeerd te krijgen voor de trauma’s waarmee hij niet kon leven, maar dat dat is mislukt. Een psycholoog en psychiater gaan hem de komende tijd onderzoeken.

Op 22 februari gaat de zaak verder.