AMSTERDAM - Tegen de verwachting in is dinsdagochtend toch nog een flinke spits ontstaan. Op het hoogtepunt stond 430 kilometer file, terwijl 250 kilometer gebruikelijk is.

Dat komt volgens de ANWB doordat automobilisten voorzichtiger rijden dan nodig is. Ook bleven de spitsstroken dicht omdat daar niet gestrooid was.

"Op alle snelwegen is door Rijkswaterstaat heel goed gestrooid, de wegen waren goed begaanbaar en we hebben geen enkele melding gehad over een auto die door een slippartij van de weg is geraakt", zegt een woordvoerder.

Schrikachtig

"Maar de mensen zien toch nog sneeuw op de vluchtstrook en gaan daardoor schrikachtig rijden."

Uit voorzorg rijden veel mensen langzamer en trappen ze sneller op de rem. "Dat werkt weer door op de auto's achter hen, waardoor je al snel files krijgt", legt een zegsvrouw uit. Als het verkeer langzamer gaat dan vijftig kilometer per uur, geldt dat als een file. Rond 08.45 uur schommelt de filelengte rond de vierhonderd kilometer.

De VID en de ANWB hadden voor dinsdagochtend op een normale spits gerekend, mede doordat de snelwegen goed begaanbaar waren.

Ongelukken

Op de Nederlandse wegen hebben zich dinsdagochtend meer dan driehonderd ongelukken voorgedaan. Ze waren veelal het gevolg van de winterse weersomstandigheden.

Op een normale dinsdagochtend zijn dat er rond de honderdvijftig. Dat meldde een woordvoerster van alarmcentrale Mondial Assistance.

Het merendeel van de ongelukken gebeurde op provinciale wegen. Op de snelwegen waren het er iets meer dan honderd.

Bekijk alle lezersfoto's van het winterweer op NUfoto

Ongelukken door gladheid