DEN HAAG - De avondspits van maandag 29 november gaat de boeken in als de drukste avondspits in de Nederlandse geschiedenis. Als gevolg van de sneeuwval stond er rond zes uur ’s avonds 880 kilometer file op de Nederlandse wegen.

Dat heeft de Verkeersinformatie van de ANWB gemeld. Hiermee heeft de avondspits de derde plaats behaald in het lijstje met drukste spitsen ooit.

Na half zeven begonnen de files snel af te nemen. Tegen zeven uur waren de files op de Nederlandse wegen al gehalveerd.

Koplopers

De twee koplopers waren allebei ochtendspitsen.

Op 25 maart 2008 stond er in totaal 888 kilometer aan files, maar 8 februari 1999 blijft met 975 kilometer de absolute recordhouder.

Vooral in de regio’s Utrecht en Amsterdam passen automobilisten hun tempo merkbaar aan. De langste files stonden rond half zes op de A27.

In beide richtingen stond daar toen meer dan 50 kilometer file. Ook op de A12 stond om half zes in beide richtingen meer dan 40 kilometer file.

Ongelukken

Volgens de ANWB is het opvallend dat de sneeuwval voorlopig nog niet tot grote ongelukken op de weg heeft geleid.

Normaal telt Nederland op maandag rond half zeven, op het hoogtepunt van de spits, zo’n 200 kilometer file.

Limburg

Door sneeuwval regende het maandagmiddag vooral meldingen over aanrijdingen in Limburg. Dat vertelden woordvoerders van de beide Limburgse politiekorpsen.

De aanrijdingen doen zich zowel op snel- als binnenwegen voor. Het gaat vooral om glijpartijen met blikschade; rond halfvijf was er één aanrijding met letsel gemeld.

Rijkswaterstaat heeft snelwegen en provinciale wegen maandagochtend preventief tweemaal met zout bestrooid en stuurde sinds het begin van de sneeuwval rond drie uur de strooiwagens opnieuw de wegen op.

Spoorwegen

De dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen heeft vooralsnog geen last van de sneeuwval. Dat heeft een woordvoerder gemeld. Het winterse weer leidde tot vijf uur nergens in het land tot noemenswaardige vertragingen.

De NS stelt goed voorbereid te zijn op winters weer. Tijdens een grote oefening op 10 oktober is de winterdienstregeling getest die in werking treedt bij overmatige ijzel of sneeuwval.

De NS wacht berichten van het nieuwe Operationele Controle Centrum Rail (OCCR) af, dat continu in de gaten houdt of het winterse weer de reguliere dienstregeling in de war kan gaan schoppen.

Schiphol

Schiphol ondervindt maandag vrijwel geen hinder van de sneeuw. De banen zijn schoongeveegd, waardoor het gros van de vluchten kan doorgaan. Dat heeft een woordvoerster van de luchthaven laten weten.

Wel zijn tien vluchten geannuleerd omdat vliegvelden elders in Europa met overvloedige sneeuwval hadden te kampen, onder meer in München, Edinburgh en Glasgow. Het gaat zowel om vluchten die vanaf deze steden naar Schiphol zouden vertrekken, als vluchten richting deze plaatsen.

Dinsdag

Ook dinsdag valt er sneeuw in Nederland, al zal dit zich vooral tot het noorden en zuiden van het land beperken.

Vooral op de Wadden en in de zuidelijke provincies wordt in de loop van de dag lichte sneeuw verwacht. De temperatuur schommelt naar verwachting iets onder het vriespunt.

Top tien drukste spitsen

De top 10 van drukste spitsen aller tijden (bron ANWB)

1. 8 februari 1999: 975 kilometer, sneeuwval en gekantelde vrachtwagens, ochtendspits

2. 25 maart 2008: 888 kilometer, sneeuw, dag na Pasen, ochtendspits

3. 29 november 2010: 871 kilometer, sneeuwval, avondspits

4. 25 november 2005: 810 kilometer, sneeuw, avondspits

5. 26 februari 2004: 760 kilometer, winterweer met sneeuwval, ochtendspits

6. 17 december 2009: 671 kilometer, sneeuwval, ochtendspits

7. 6 maart 2006: 660 kilometer, sneeuw en einde krokusvakantie, ochtendspits

8. 26 mei 2009: 605 kilometer, noodweer, onweersbuien, windstoten, ochtendspits

9. 13 november 2006: 594 kilometer, regen, ochtendspits

10. 16 november 2006: 592 kilometer, regen, avondspits

Volg het laatste filenieuws op NU.nl/verkeer.

Bekijk lezersfoto's van het winterweer op NUfoto.

Volg reacties op Twitter via NUlive.