UTRECHT - De 74-jarige Rudolf R. uit Leersum, die drie jaar lang zijn buren stelselmatig heeft lastiggevallen, is maandag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf waarvan het grootste deel voorwaardelijk.

Ook legde de rechtbank een terreinverbod op.

De ruzie tussen R. en zijn naaste buren kreeg twee jaar geleden landelijk aandacht toen de buren bij de rechter eisten dat R. zijn eigen woning niet zou mogen betreden.

De rechtbank wees dat toen af. Diezelfde rechtbank achtte nu bewezen dat R. zich heeft schuldig gemaakt aan belaging, verduistering en verboden wapenbezit.

R., die zichzelf ooit omschreef als het monster van Leersum, werd dit voorjaar aangehouden in de woning van zijn buren. Hij was al eerder veroordeeld wegens het stalken van die buren.

Onuitwisbare indruk

De rechtbank oordeelde dat de man een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten in het leven van zijn buren. R. heeft volgens de rechtbank ramen besmeurd met verf en met lichten op de woning van zijn buren geschenen.

Ook heeft hij brieven gestuurd naar de Belastingdienst en de gemeente waarin hij zijn buren zwart maakte.

Privacy

De officier van justitie had een jaar cel geëist waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank noemde het echter aannemelijk dat de verdachte in actie is gekomen om schending van zijn eigen privacy te verhinderen. De rechtbank benadrukte dat R. daarin veel te ver is gegaan.