UTRECHT - Tegen de 29-jarige Rachid S. uit Nijkerk is maandag bij de rechtbank in Utrecht negen jaar gevangenisstraf en tien jaar rijontzegging geëist voor een verkeersongeval met twee dodelijke slachtoffers en een zwaargewonde.

De officier van justitie acht de Nijkerker schuldig aan doodslag, poging tot doodslag en het rijden onder invloed van alcohol.

Bij het ongeval op een kruising in de stad Utrecht kwamen in de nacht van 24 mei twee Utrechters van 18 en 20 jaar om het leven.

Verkeerslicht

Zij zaten bij een vriend in de auto waarmee de wagen van de Nijkerker in botsing kwam. S. zou volgens de officier van justitie met hoge snelheid door een rood verkeerslicht zijn gereden.

Bovendien zou hij ten tijde van het ongeval minstens 1,6 promille alcohol in zijn bloed hebben gehad, terwijl een half promille is toegestaan.

Aanwijzingen

Officier van justitie M. van Leent stelt dat er geen bewijs is dat de auto met de slachtoffers betrokken was bij een straatrace met een andere auto, maar advocaat S. Schuurman vindt dat de aanwijzingen daarvoor onvoldoende zijn onderzocht.

Omdat er sprake zou zijn van een eenzijdig onderzoek, pleit de raadsman voor de niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie. Zijn cliënt en de bestuurder van de aangereden auto, die bij het ongeval zwaargewond raakte, kunnen zich niets meer van de aanrijding herinneren.

Misdragen

Aanklager Van Leent hield in zijn eis geen rekening met een eventuele medeschuld van de bestuurder van de aangereden auto. Als daar al sprake van was, viel die in het niet bij 'het wangedrag van S.', aldus de aanklager. ''Hij heeft zich op een schandalige manier misdragen in het verkeer." Voor Van Leent speelt ook mee dat de verdachte in de afgelopen drie jaar ruim 80 keer is bekeurd voor verkeersovertredingen.

De rechtbank doet maandag 13 december uitspraak.