ARNHEM - De strafzaak tegen militair Marco Kroon wordt hoogstwaarschijnlijk volgend jaar inhoudelijk behandeld bij de rechtbank in Arnhem.

De rechtbank besliste maandag dat eerst nog getuigen en deskundigen moeten worden gehoord. Onder hen zijn Kroons vriendin en de chef operationele zaken van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE).

De rechtbank wil de CIE-chef en een meerdere van Kroon als getuigen laten ondervragen door de rechter-commissaris. De deskundigen zullen in de rechtszaal gehoord worden over onder meer de sporen van drugs die zijn gevonden in borstharen van Kroon.

Laboratoriumresultaten

Drie van de vier deskundigen zullen bevraagd worden over de resultaten van het onderzoek naar de aanwezigheid van sporen van drugs in het lichaam van de militair die vorig jaar werd onderscheiden met de Militaire Willemsorde.

Om deze personen goed te kunnen ondervragen, krijgt de verdediging de laboratoriumresultaten van het onderzoek tot haar beschikking.

Tunnelvisie

Het Openbaar Ministerie (OM) lijdt in de zaak-Marco Kroon aan tunnelvisie, vindt advocaat Geert-Jan Knoops. ''Het is een schoolvoorbeeld van tunnelvisie'', zei de raadsman van de onderscheiden Kroon maandag na afloop van een regiezitting.

Dat de rechtbank zijn verzoeken om getuigen en deskundigen toewees, verzachtte de pijn deels.

Kant-en-klaar

''Het deed ons pijn te zien dat het OM al een requisitoir kant-en-klaar had, terwijl de zaak nog niet eens inhoudelijk werd behandeld'', aldus Knoops. Volgens hem laat justitie te weinig ruimte voor alternatieve scenario's en trapt het in dezelfde soort valkuilen die in het verleden tot gerechtelijke dwalingen hebben geleid.

Tunnelvisie is een van die valkuilen, aldus Knoops. ''Ik heb in mijn praktijk de meest onwaarschijnlijke scenario's meegemaakt die uiteindelijk waar bleken te zijn.''

Samenzweren

Het OM vindt het in deze zaak onwaarschijnlijk dat er mensen zijn die samenzweren tegen de onderscheiden kapitein. Kroon stelt zelf dat dat zo is. Er zouden hem bijvoorbeeld minstens één keer drugs zijn toegediend zonder dat hij daarvan wist.

Hij merkte alleen aan zijn lichamelijke reactie dat er iets niet in de haak was. Hij ontkent categorisch ooit ''bewust en actief'' drugs te hebben gebruikt.

In het verhaal van het OM is volgens Knoops geen plaats voor alternatieve scenario's. ''De verklaringen van mijn cliënt zijn afgeserveerd.''

Rechtszaak Marco Kroon