HAARLEM - Officier van justitie Paul van de Rivière heeft maandag bij de rechtbank in Haarlem celstraffen van 1,5 tot 7,5 jaar geëist tegen acht leden van een plofkrakersbende.

De zwaarste eis was tegen de 27-jarige Karim S., die volgens het Openbaar Ministerie (OM) een leidende en organiserende rol heeft gespeeld.

Een speciaal politieteam begon vorig jaar een onderzoek naar een reeks plofkraken in heel Nederland. De daders gingen telkens op dezelfde manier te werk.

Ze bliezen een pinautomaat op met een explosief gas en ramden daarna de muur met een gestolen auto. De plofkrakers gingen er meestal op een gestolen motor vandoor.

Volgens het OM is vorig jaar één van de bendeleden op zo'n gestolen motor omgekomen door een ongeluk.

Mislukte kraken

Van de Rivière zei dat het politieonderzoek slechts voor een deel gelukt is. Er zijn sinds najaar 2008 geslaagde en mislukte plofkraken boven water gekomen in Drenthe en Amsterdam, maar het OM vermoedt dat de bende veel meer zaken op haar kerfstok heeft.

De aanklager stelde in zijn requisitoir dat twee Spaanse verdachten bewust naar Nederland zijn gekomen om pinautomaten op te blazen omdat deze veel meer geld bevatten dat geldautomaten in Spanje.

Schoonhoven

Een arrestatieteam van de politie hield de vijf belangrijkste bendeleden in februari aan na een mislukte plofkraak in het Zuid-Hollandse Schoonhoven. Volgens de verdachten is daarbij gericht op hen geschoten.

Leden van het arrestatieteam deden op hun beurt aangifte, omdat twee auto's op hen inreden. De officier van justitie achtte in verband daarmee tweemaal poging tot doodslag bewezen. Ook hoofdverdachte S. zou op politiemensen zijn ingereden, maar dat was volgens het OM juli vorig jaar in Emmen.

Spanje

De acht verdachten uit Amsterdam, Almere en Spanje hebben tijdens de behandeling vooral hun mond dichtgehouden. Een van de Spanjaarden gaf zijn aandeel in de zaak op de zitting voor het eerst toe. De acht advocaten voeren de rest van maandag en dinsdag het woord. De uitspraken in alle zaken zijn op 24 december.