DEN HAAG - Het Rijksmuseum in Amsterdam moet het schilderij Winterlandschap van Jan van de Velde II (circa 1593-1641) teruggeven aan de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar.

Dat oordeelde de Restitutiecommissie maandag. De commissie adviseert de minister van Cultuur over claims op kunst die de nazi's in de Tweede Wereldoorlog hebben geroofd en die nu in Nederlands bezit is.

Het werk van Van de Velde II werd geclaimd door de erfgenamen van Curt Glaser, een prominente Duitse kunsthistoricus van joodse afkomst die vanaf 1924 directeur was van de Staatliche Kunstbibliothek in Berlijn.

Vervolging

In 1933 kreeg Glaser te maken met anti-joodse maatregelen en vervolging. Zo gelastten de nazi's Glaser zijn woning te ontruimen en te verlaten, waarna de geheime politie Gestapo er zijn hoofdkwartier vestigde. Ook verloor hij zijn baan.

Glaser veilde zijn uitgebreide kunst- en boekenverzameling ter voorbereiding van zijn vlucht uit Duitsland, waaronder het schilderij van Van de Velde. In juli 1933 wisten hij en zijn vrouw Duitsland te ontvluchten. Glaser overleed in 1943 in de Verenigde Staten.

Omzwervingen

Na een aantal omzwervingen kwam het werk van Van de Velde in 1935 terecht in het Rijksmuseum, door een schenking van een particuliere verzamelaar. Sindsdien is het schilderij onderdeel van de Nederlandse rijkscollectie.

De Restitutiecommissie meent dat Glaser het kunstwerk in 1933 ''onvrijwillig verloor, als gevolg van de vervolgingsmaatregelen die het naziregime tegen hem ondernam''.