ARNHEM - Marco Kroon is maandag het vertrouwen in het Openbaar Ministerie (OM) kwijtgeraakt. De 40-jarige militair zei dit bij de rechtbank in Arnhem, die een zitting houdt over de voortgang van de strafzaak.

Kroon, die in mei 2009 de hoogste militaire onderscheiding, de Willemsorde, kreeg opgespeld, wordt verdacht van het bezit van cocaïne en mdma (xtc). Volgens het OM heeft hij ook vier stroomstootwapens in bezit gehad, waarvan hij er drie aan een familielid heeft overgedragen.

''Tot nu toe heb ik vrijwillig overal aan meegewerkt, maar ik merk nu dat de kleinste dingen tegen mij gebruikt worden. Vertrouwen in de rechtbank heb ik nog wel, maar het vertrouwen in het OM ben ik net kwijtgeraakt'', aldus kapitein Kroon.

Frustratie

''Het OM is erin geslaagd een jaar frustratie, verdriet en onmacht bij me terug te brengen.''

Evenals zijn advocaat Geert-Jan Knoops benadrukte de wegens uitzonderlijke moed onderscheiden militair dat hij ''nooit actief en bewust drugs heeft gebruikt''.

Borstharen

Volgens het OM zijn in borstharen van Kroon sporen gevonden van gebruik van cocaïne en xtc. Ook zat er cocaïne in zakken van een broek en jas van Kroon.

De jas en broek zouden voorheen van anderen zijn geweest en Kroon – tevens eigenaar van een kroeg in Den Bosch - vermoedt eens te zijn gedrogeerd, zo luidde het verweer van de militair.

Justitie onderzocht Kroon, nadat via de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) informatie was binnengekomen dat hij 'op grote schaal in cocaïne zou handelen'. Van grootschalige handel bleek niets. Knoops gaf tijdens de zitting dan ook aan de chef te willen horen van de CIE.

Jaloezie

Advocaat Knoops denkt aan jaloezie en wil de CIE aan de tand voelen over de betrouwbaarheid van hun informanten.  Dit omdat Kroon intimiderende sms'jes en pamfletten van onbekenden zou krijgen sinds men zijn geschiktheid voor een post met een hoger veiligheidsniveau onderzocht.

De teksten zouden vaak luiden 'van hero tot zero'. De 40-jarige Kroon deed aangifte. Bovendien wil Knoops met eigen deskundigen de stelligheid van het onderzoek naar het borsthaar ter discussie stellen.

Complot

Het Openbaar Ministerie ziet geen serieuze onderbouwing voor een complot tegen Kroon, ook omdat hij alleen een paar intimiderende berichtjes van onduidelijke afkomst heeft bewaard van na het moment dat bekend werd dat hij vervolgd zou worden.

Ook deed hij in eerste instantie lange tijd geen aangifte van intimidaties. Knoops wees de suggestie van een verzonnen verhaal van het OM gepikeerd van de hand.

Rechtszaak Marco Kroon