AMSTERDAM - Een Boeing 747-400 van Cathay Pacific heeft zondagavond op weg van Schiphol naar Hongkong een voorzorgslanding gemaakt op het vliegveld van Karaganda in Kazachstan.

Ruim driehonderd passagiers en twintig bemanningsleden zijn in afwachting van vervangend vervoer, aldus een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.

Na een uur of zes vliegen viel de cabinedruk weg in het toestel, waarna volgens standaardprocedures de zuurstofmaskers naar beneden kwamen en het vliegtuig moest uitwijken naar de dichtstbijzijnde luchthaven.

Thuisbasis

Daar is het toestel veilig geland. De passagiers, onder wie tientallen Nederlanders, zijn niet gewond geraakt.

Cathay Pacific heeft maandag vanuit de thuisbasis Hongkong een vervangend toestel gestuurd naar Karaganda om de gestrande passagiers op te halen. In de loop van maandagmiddag kunnen ze hun reis vervolgen.

Technisch probleem

De vlucht CX270 was zondagmiddag kort na het middaguur van Schiphol vertrokken. Ruim anderhalf uur nadat het cockpitpersoneel de technische problemen had ontdekt en veiligheidsmaatregelen had genomen, landde de Boeing zondagavond rond 21.00 uur, Nederlandse tijd op in Karaganda.

Cathay Pacific biedt de passagiers excuses aan voor de lange vertraging. Volgens de woordvoerder zijn de passagiers regelmatig op de hoogte gehouden van de situatie.

Het vervangende vliegtuig uit Hongkong wordt maandag om 17.00 uur Nederlandse tijd in Karaganda verwacht. De uiteindelijke aankomst in Hongkong staat gepland om 23.20 uur Nederlandse tijd, waardoor de reis naar Azië ruim 34 uur in beslag heeft genomen.