RIJSWIJK - Op meerdere opvanglocaties voor daklozen van het Leger des Heils hebben de afgelopen koude nachten meer daklozen dan anders geslapen. Een woordvoerster van de organisatie heeft dat zondag laten weten.

In Amsterdam werden van de zeventig extra bedden (bovenop de reguliere honderd) van het Leger des Heils er 58 gebruikt. In Den Haag waren in totaal 42 mensen die van de extra bedden gebruikt maakten.

Ook in de provincies Drenthe en Groningen waren meer overnachtingsplaatsen beschikbaar dan normaal.

Volgens de zegsvrouw was het duidelijk dat er behoefte was aan meer bedden, maar ze verwacht dat als de kou een week of drie aanhoudt, het pas echt druk wordt. ''Eerst fungeren familie en vrienden als opvang.’’

Zevenhonderd bedden

De organisatie heeft de totale capaciteit in het land uitgebreid van 470 naar zevenhonderd bedden, zei de woordvoerster. Normaal moet een dakloze een binding met de regio hebben en zich kunnen legitimeren als hij of zij de nacht in de opvang wil doorbrengen.

Als de winterregeling ingaat, en dat is in Amsterdam en Den Haag het geval, is dat niet nodig en krijgt de daklozen een slaapplaats, zegt het Leger de Heils.