NOORDLAREN - Schaatsliefhebbers kunnen zondagmiddag vanaf 13.00 uur terecht in het Groningse Noordlaren om hun eerste rondjes te draaien op natuurijs. Het is voor zover bekend de eerste ijsbaan in Nederland die deze winter opent.

IJsvereniging De Hondsrug maakte zondag bekend dat het ijs dik genoeg is. De ijsvereniging is twee dagen geleden begonnen met het spuiten van water op de asfaltbaan.

Volgens een woordvoerder zijn er twee nachten goede vorst nodig om een ijsvloer te krijgen met een dikte van anderhalf centimeter. Daarop kan worden geschaatst.

De vereniging wil zich zondagmiddag bij de KNSB aanmelden voor de organisatie van de eerste marathon op natuurijs. Verwacht wordt dat maandag- of dinsdagavond het ijs de vereiste dikte van drie centimeter heeft.

Volgens de woordvoerder is de ijsbaan nog nooit zo vroeg in het seizoen open gegaan.

Ryptsjerkerpolder

Op de Ryptsjerkerpolder in Friesland wordt sinds zondag geschaatst. De polder nabij Leeuwarden werd eind oktober onder water gezet, aldus een woordvoerder van de natuurbeschermingsvereniging It Fryske Gea, die het gebied beheert.

Voor zover bekend gaat het om een van de eerste natuurijsbaan waar mensen de ijzers kunnen onderbinden. Rond half negen werden de eerste rondjes al gemaakt. De Ryptsjerkerpolder is traditioneel een van de eerste plaatsen in Friesland waar geschaatst kan worden.