ROTTERDAM – De politie Rotterdam heeft zondagochtend iets na elf uur de A13 ter hoogte van Berkel-Rodenrijs afgesloten nadat supporters van ADO Den Haag een blokkade van auto's op de rijbaan hadden gemaakt.

Dat heeft een woordvoerder van de politie gemeld. Het ging om vijftig à tachtig auto's.

Volgens een zegsman van de politie wilden de supporters met hun actie aandacht vragen voor het feit dat zij niet welkom zijn bij de wedstrijd die ADO zondagmiddag tegen Feyenoord speelt.

Bekeuring

Om de baldadige supporters te kunnen pakken, vormde de politie een afsluiting op de weg. De ADO-supporters waarvan wordt vermoed dat ze mee deden aan de actie, worden bij de afrit van de weg geleid en bekeurd voor hun deelname aan de blokkade.

De politie kreeg bij de afsluiting en controle hulp van de Mobiele Eenheid (ME). De problemen op de rijbaan begonnen rond elf uur.

File

Als gevolg van de problemen met de supporters en de afsluiting van de politie vormde zich na elf uur snel een file op de A13. De rij had rond half een nog een lengte van 7 kilometer, aldus de ANWB.

De politie zegt geen aanwijzingen te hebben dat ADO-supporters die niet bij de wedstrijd mogen zijn, ook nog problemen zullen veroorzaken bij het stadion De Kuip zelf. De aftrap van de wedstrijd is om half één.

Ludieke actie

De bezetting van de A13 door ADO-supporters was een "ludieke actie". Dat stelt commercieel directeur Dick Vierling van ADO Den Haag zondag in een reactie op de politieactie waarbij een groot aantal ADO-supporters werd bekeurd.

"De jongens wilden tot de stadsgrens van Rotterdam rijden en daarna omkeren", aldus Vierling. "Ze wilden daarmee hun ongenoegen kenbaar maken over het feit dat er van burgemeester Aboutaleb maar 650 supporters naar de wedstrijd tegen Feyenoord mochten komen."

Traditie en eer

Uit protest tegen het besluit van Aboutaleb is zondag geen een supporter van ADO Den Haag naar de wedstrijd gegaan, meldt Vierling. Het hele vak in De Kuip dat bedoeld was voor Haagse voetbalfans was tijdens het duel leeg.

Er zijn rond het vak wel spandoeken opgehangen door Feyenoord-fans. Hierop staat onder meer te lezen ‘Twee clubs, twee vakken’ en ‘Een wedstrijd vol traditie en eer is niet meer’.

Arrestaties

De politie Rotterdam heeft dertien arrestaties verricht bij de controle tegen de ADO-supporters. Acht arrestanten werden aangehouden, onder meer vanwege wapenbezit. Dat heeft een woordvoerder van de politie gemeld.

Het ging onder andere om ploertendoders en zogenoemde goedendags, knotsen met stalen punten aan het eind. Ook maakte de politie processen-verbaal op wegens dronken rijden, het niet hebben van identificatiepapieren en het in het gevaar brengen van het verkeer.

De dertien arrestanten zaten in evenzoveel auto’s die weigerden de instructies van de politie op de A13 op te volgen.

Blokkade ADO-supporters