AMSTERDAM - Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil de regels voor geschorste artsen aanscherpen. Dat heeft ze gezegd tegen RTL Nieuws.

RTL Nieuws meldde zaterdagavond na onderzoek dat van de veertig doktoren, psychologen en therapeuten die op de zwarte lijst van het ministerie van Volksgezondheid staan, er tien constructies hebben gevonden om te kunnen blijven werken met patiënten.

Vorig jaar toonde RTL Nieuws aan dat acht mensen met een beroepsverbod nog met patiënten werken.

Wie op de zwarte lijst staat en een tijdelijke schorsing of een beroepsverbod voor onbepaalde tijd heeft, kan als alternatief genezer of als arts in het buitenland gewoon blijven werken met patiënten. Dat is niet verboden.

Onacceptabel

Directeur van artsenvereniging KNMG Paul Rijksen vindt het onacceptabel dat artsen die zijn geschorst of een beroepsverbod hebben gekregen op deze wijze gewoon aan de slag kunnen blijven.

"De maatregel van schorsing is een forse maatregel en die krijg je niet zomaar opgelegd. Dat is een maatregel die genomen wordt met het oog op de bescherming van de volksgezondheid, met het oog op het belang van de patiënt. Dan past het niet om door te gaan alsof er geen maatregel is."

Aanscherpen

Schippers wil samen met de KNMG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg kijken hoe de regelgeving kan worden aangescherpt 'zodat echte knoeiers minder mogelijkheden hebben om aan de bak te komen'.

Schippers wil daarnaast een meldingsplicht invoeren voor artsen die geschorst zijn en onder een ander stempeltje doorgaan met behandelingen.

"Ik denk dat we samen met de artsenvereniging moeten kijken hoe we kunnen regelen dat deze artsen dan actief hun patiënten moeten melden dat ze arts zijn geweest, maar dat niet meer zijn."

Ook wil Schippers het voor patiënten makkelijker maken de eigen arts of therapeut op een website te checken. De huidige zwarte lijst is volgens de minister niet gebruiksvriendelijk. Verder wil de minister een betere informatie-uitwisseling met het buitenland.