AMSTERDAM - Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat de regels rond de herkeuring van mensen met een gezondheidsindicatie voor het rijbewijs opnieuw bekijken.

Dat heeft het ministerie laten weten aan het consumentenprogramma Kassa.

Mensen die een hartaanval hebben gehad, last hebben van vergeetachtigheid of bijvoorbeeld diabetes hebben, moeten een medische keuring voor het rijbewijs ondergaan.

Voorzitter van de onderzoekscommissie van het ministerie, cardioloog Martin Schalij, zei in het programma de regels voor mensen met hartfalen te rigide te vinden.

Onzin

Schalij stelt dat het onzin is mensen die ooit een hartaanval hebben gehad, extra te laten keuren voor het rijbewijs. "Het krijgen van een hartaanval is namelijk niet te voorspellen."

De voorzitter van de onderzoekscommissie van het ministerie stelt dat de wetgeving snel moet worden aangepast. "Nu wordt er een idee van schijnveiligheid gecreëerd. En dit terwijl voor mensen die het echt nodig hebben, een wachtlijst ontstaat."

Specialisten

In het programma geeft een woordvoerder van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) toe dat het voorkomt dat mensen langer dan de wettelijke vastgestelde vier maanden moeten wachten op de verlenging van het rijbewijs.

De problemen worden volgens de woordvoerder veroorzaakt doordat het CBR te weinig medische specialisten kan vinden om de keuringen uit te voeren.