GRONINGEN - Studenten van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) gaan zich maandag op de Grote Markt in Groningen massaal uitspreken tegen de onderwijsplannen van het nieuwe kabinet.

Het Comité Gronings Ontzet (CGO), organisator van de manifestatie, maakte zaterdag bekend dat er tweeduizend studenten worden verwacht.

De studenten zijn het niet eens met de maatregel dat de studiefinanciering voor de masterfase wordt afgeschaft en dat ze straks een boete van 3000 euro moeten betalen als ze een jaar langer over hun studie doen.

Ook de instellingen worden bij studievertraging met hetzelfde bedrag beboet. Volgens het CGO leidt dat tot het sneller uitgeven van diploma's en een ernstige kwaliteitsvermindering van het hoger onderwijs.

Ondersteund

De betoging van het CGO wordt ondersteund door de Hanzehogeschool, de RuG en vakbond FNV Bondgenoten. Ze zullen samen met andere instellingen en prominenten een verklaring tegen de plannen ondertekenen.

Volgens de organisatie zal rector magnificus Frans Zwarts van de RuG de studenten bij de manifestatie een hart onder de riem steken.

Delft

Ook Delftse studenten komen in actie. Ze lieten weten zich maandag te verzamelen op Het Plein in Den Haag om te strijden voor behoud van kwaliteit van het Hoger Onderwijs en behoud van de kenniseconomie.

''De studenten zullen zich laten horen voor hun eigen onderwijs, het onderwijs voor allen die na hen komen en voor de toekomst van Nederland als sterke economie.''