DEN BOSCH - Meer dan duizend mensen zijn zaterdag in de Brabanthallen in Den Bosch bijeen voor een protestmanifestatie tegen bezuinigingen op voorzieningen voor mensen met een arbeidshandicap.

De manifestatie, onder de titel Armoede werkt niet, is een initiatief van de SP dat gesteund wordt door de PvdA.

SP-leider Emile Roemer en PvdA-leider Job Cohen zijn bij de manifestatie aanwezig. Zij vinden de miljardenbezuiniging ondoordacht en niet sociaal. Volgens de twee ontneemt het kabinet op deze manier tienduizenden mensen met een arbeidsbeperking hun baan, bestaan en waardigheid.

Bijstandsmoeder

''Als het aan dit kabinet ligt, worden 30.000 tot 60.000 banen in de sociale werkvoorziening geschrapt'', hield Roemer de menigte voor. ''Dit kabinet pakt de bijstandsmoeder en alle mensen met lage inkomens door het sociaal minimum met tweeduizend euro te verlagen.

Over mijn lijk, ik pas daarvoor.'' Roemer noemde de bijeenkomst ''een eerste waarschuwing'' voor het kabinet.

Laffe aanval

''Gisteren was er de schreeuw om cultuur en de staking van de postbodes, vandaag maken we hier een vuist en morgen zullen we als het kabinet niet snel stopt met de laffe aanval op de banen en inkomens van gewone mensen, op ons cultureel erfgoed, op onze jongeren, met zijn allen laten zien dat wij dit niet willen en niet pikken'', zei Roemer.

''Dit is helemaal verkeerd beleid van het kabinet'', aldus Cohen. De PvdA-leider benadrukte dat hij en zijn partij graag op de manifestatie aanwezig zijn omdat ze het eens zijn met de SP.

''En wat mij betreft doen alle andere partijen die dit beleid ook slecht vinden, ook mee.''

Armoede Werkt Niet