DEN HELDER - De Kustwacht heeft vrijdagavond de 12-koppige bemanning van een boorplatform met de offshore reddingshelikopter geëvacueerd nadat de elektriciteit op het werkeiland vrijdagmiddag was uitgevallen.

Door de complete 'blackout' was de temperatuur in de verblijven gezakt naar het nulpunt en de bemanning zat in het donker. Dat heeft een woordvoerder van de Kustwacht meegedeeld.

Platform K4-BE staat op ongeveer 130 kilometer ten noordwesten van Den Helder. Omstreeks 19.15 uur kreeg het Kustwachtcentrum in Den Helder de vraag of het kon helpen, omdat de problemen niet konden worden opgelost. De eigenaar vreesde voor het welzijn van de bemanning, mede door het slechte weer.

Het weer was er ook de oorzaak van dat een particuliere helikopter niet meer kon vliegen.

Stand-by schip

Voor alle zekerheid is het stand-by schip VOS Tracker naar het platform gevaren. De reddingshelikopter vertrok om 21.00 uur van vliegveld De Kooy en was een half uur later bij het booreiland.

De helikopter kon niet landen omdat het platform niet verlicht was en moest de bemanning ophijsen. De twaalf bemanningsleden zijn in twee vluchten overgebracht naar het nabij gelegen platform Seafox-2. Om 22.30 was de evacuatie achter de rug.