SCHIPHOL - Een technisch mankement is waarschijnlijk de oorzaak geweest van de rookontwikkeliing in een treinstel op Schiphol. De NS heeft de trein vrijdag na het incident naar de werkplaats in Haarlem gebracht, waar de wagon maandag technisch wordt onderzocht en gerepareerd.

Dit hebben woordvoerders van de NS en spoorbeheerder ProRail gemeld.

ProRail vermoedt dat vastgelopen wielen of een geblokkeerde rem de rookontwikkeling veroorzaakten. Een NS-woordvoerder zei dat technisch onderzoek hier na het weekeinde uitsluitsel over zal geven.

Treinverkeer stilgelegd

Het treinverkeer rond Schiphol werd vrijdagochtend stilgelegd wegens de rookontwikkeling. Het treinstation op Schiphol moest worden ontruimd. Anderhalf uur lang reden er geen treinen.

Rond half twaalf kwam het treinverkeer weer op gang. Kort na het middaguur reden alle treinen weer volgens het spoorboekje.

Niemand raakte bij het incident gewond. Een persoon had wel ademhalingsproblemen, maar hoefde niet naar het ziekenhuis.

Drukke situaties luchthaven

Het stilleggen van het treinverkeer rond Schiphol leidde tot drukke en soms chaotische situaties op de luchthaven. Doordat mensen niet met de trein weg konden, liep de centrale hal al snel vol met honderden reizigers.

Onder meer bij de informatiepunten van de NS was het heel druk. Het bedrijf had medewerkers ingezet om informatie te verstrekken. Gestrande reizigers konden gebruikmaken van extra bussen.

Op station Amsterdam Centraal was als gevolg van het stilleggen van de treinenloop nauwelijks meer een taxi te krijgen naar Schiphol. Sommige taxichauffeurs probeerden daar financieel een slaatje uit te slaan.

Rook in treinstel Schiphol