UTRECHT - De politierechter in Utrecht heeft vrijdag zes krakers veroordeeld tot veertig uur werkstraf wegens kraken. Twee verdachten werden vrijgesproken. De rechter achtte niet bewezen dat die twee in het kraakpand aanwezig zijn geweest.

De zes krakers zijn de eerste die in Nederland worden veroordeeld op grond van de nieuwe kraakwet. Zij werden aangehouden na de ontruiming van een voormalig KPN-pand aan de Wilhelminalaan in Utrecht op 1 november.

De politierechter stelde vast dat die ontruiming niet rechtmatig is geweest. De rechter zag dat als een zogenoemd vormverzuim maar woog het wel mee in de straf, die daardoor lager uitviel dan de officier had geëist.

Rogier M.

De officier had tegen een anonieme kraker vijf weken cel geëist en tegen zes andere krakers zeventig uur werkstraf. De woordvoerder van de Utrechtse krakers, de 32-jarige Rogier M., hoorde wegens zijn strafblad 80 uur werkstraf eisen.

De advocaten betoogden dat de officier niet ontvankelijk was omdat de ontruiming van het pand onrechtmatig was geweest.

M. vroeg de rechter hem gevangenisstraf op te leggen als hij schuldig zou zijn. Daarop veranderde de aanklager zijn eis naar veertig dagen cel. De rechter ging daar niet in mee. De rechter oordeelde dat M. niet zelf zijn straf kon uitkiezen.

Zestig sympathisanten

De krakers kregen de hele dag steun van een groep van ongeveer zestig sympathisanten die op het plein voor de rechtbank demonstreerde tegen de nieuwe kraakwet. De demonstratie verliep vrijdag zonder incidenten.