UTRECHT - Bisschop Ad van Luyn van Rotterdam heeft wel degelijk actie ondernomen toen een slachtoffer van seksueel misbruik hem in 2008 twee brieven schreef, waarin hij verzocht om de ontuchtzaak van oud-bisschop Jan ter Schure openbaar te maken.

Dat heeft de woordvoerder van de Nederlandse Bisschoppenconferentie vrijdag laten weten.

Volgens NRC Handelsblad negeerde bisschop Van Luyn de twee brieven van het slachtoffer over seksueel misbruik door zeven priester salesianen. Eén van zeven ontuchtplegers is oud-bisschop Jan ter Schure van Den Bosch, die in 2003 overleed.

Huize Don Rua

Het misbruik vond eind jaren veertig plaats op het salesiaanse internaat Huize Don Rua in het Gelderse Ugchelen. Don Rua verhuisde in 1959 naar 's Heerenberg. Ook daar vond seksueel misbruik plaats.

Van Luyn was van 1975 tot 1981 als provinciaal de hoogste bestuurder bij de salesianen.

"De bisschop van Rotterdam heeft het slachtoffer geantwoord met het advies dat hij contact met de congregatie van salesianen van Don Bosco moest opnemen.", aldus de woordvoerder. "Later heeft de bisschop ook zelf contact opgenomen met de bestuurder van de salesianen met het verzoek contact op te nemen met het slachtoffer."

Antwoord

Niet bisschop Van Luyn, maar een medewerker van het bisdom stuurde zes maanden na de eerst brief in juli 2008 een antwoord aan het slachtoffer, schrijft NRC.

"De bisschop heeft goede nota genomen van wat u hem schrijft, maar hij herkent zich niet in het verloop der dingen of in het door u geschetste feitenkader van wat u naar uw zeggen is aangedaan", staat in een citaat uit die brief, in handen van NRC. Het slachtoffer stapte vorig jaar naar het meldpunt Hulp & Recht en klaagde de zeven priesters aan. Die zijn inmiddels allemaal overleden.

Het dossier van de misbruikte oud-leerling ligt bij de onderzoekscommissie onder leiding van oud-minister Wim Deetman. Die komt donderdag 9 december met een eerste rapport.