MÜNCHEN - Het ministerie van Justitie van de Duitse deelstaat Beieren vindt dat Nederland met nieuw bewijs moet komen om de overlevering van de in Duitsland wonende, Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas-Carel Faber mogelijk te maken.

Dat zei een woordvoerder van het ministerie vrijdag.

"In 2004 was er een Nederlandse poging om hem (Faber) zijn straf te laten uitzitten in Duitsland. Dat werd verworpen op basis van een vonnis uit 1957 dat de zaak seponeerde wegens gebrek aan bewijs. Om dit besluit te herzien, zou Nederland nieuw en belangrijk bewijs moeten overleggen", aldus de zegsman van Justitie.

De federale Duitse minister van Justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger roept Beieren op om "naar alternatieve oplossingen te zoeken". Zo zou gekeken kunnen worden of Faber zijn straf in Duitsland kan uitzitten, aldus de bewindsvrouw.

Europees Arrestatiebevel

De autoriteiten in Beieren zijn verantwoordelijk voor de kwestie omdat de 88-jarige Faber in deze zuidelijke deelstaat leeft. Eerdere procedures om hem naar Nederland te krijgen, liepen op niets uit. Het Openbaar Ministerie heeft nu een Europees Arrestatiebevel (EAB) uitgevaardigd tegen Faber, een procedure die nog niet eerder is gebruikt.

Faber was lid van het executiepeloton in kamp Westerbork, lid van de Waffen-SS en lid van het Sonderkommando Feldmeijer.

Ontsnapping

In 1947 werd hij ter dood veroordeeld wegens de dood van zeker elf mensen in Westerbork en wegens het bieden van hulp aan de vijand in oorlogstijd. Een jaar later werd die straf omgezet in levenslang. Faber ontsnapte in 1952 uit de gevangenis van Breda en vluchtte naar West-Duitsland.

Doordat Faber in de SS diende, heeft hij ook de Duitse nationaliteit. Duitsland levert in de regel geen staatsburgers uit.