HAARLEM - Oud-bisschop Jan ter Schure van het bisdom Den Bosch heeft als jonge salesiaanse priester eind jaren veertig een minderjarige leerling misbruikt.

Dat meldden NRC Handelsblad en de Wereldomroep vrijdag.

Niet alleen de oud-bisschop pleegde ontucht met de leerling van het katholieke jongensinternaat Huize Don Rua in Ugchelen, in totaal misbruikten zeven priesters de minderjarige internaatsleerling. Dat gebeurde tussen 1948 en 1953. Oud-bisschop Ter Schure overleed in 2003.

De ontucht door de salesiaanse priesters is in 2003 afgekocht voor 16.000 euro, aldus de NRC. Uit documenten van beide media blijkt verder dat bisschop Ad van Luyn van Rotterdam al jarenlang op de hoogte was van het misbruik door de oud-bisschop maar de kwestie heeft verzwegen.

Openbaar

Volgens de NRC verzocht het inmiddels 76-jarige slachtoffer Van Luyn in 2008 de zaak openbaar te maken, maar de huidige bisschop van Rotterdam negeerde dat verzoek. De krant schrijft verder dat Van Luyn een klasgenoot was van het misbruikslachtoffer.

Van Luyn was jarenlang de hoogste bestuurder van de congregatie van de Salesianen Don Bosco. De bisschop zou niet hebben gereageerd op brieven van het slachtoffer.

Ontsteltenis

Bisschop Antoon Hurkmans heeft met ,,ontsteltenis'' gereageerd op het nieuws dat oud-bisschop Jan Ter Schure in de jaren veertig een minderjarige heeft misbruikt. Het bisdom Den Bosch was tot vrijdag nog niet op de hoogte van de misbruikzaak.

Dat heeft het bisdom Den Bosch vrijdag laten weten.

De huidige bisschop van Den Bosch Hurkmans heeft het Vaticaan vrijdag over de zaak geïnformeerd via François Bacqué, de pauselijke nuntius in Den Haag.