AMSTERDAM – In een woontoren in Rotterdam is dinsdag een cocaïnewerkplaats ontdekt. Dat maakt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekend.

In het appartement werden drugs versneden. Rechercheurs legden beslag op 82 kilo coke en arresteerden vijf verdachten. In een woning van de vriendin van een van de verdachten in Purmerend stuitte de politie op 1,4 miljoen euro aan contanten.

De politie was de cokewerkplaats op het spoor gekomen in een onderzoek naar grootschalige, internationale drugshandel.

Het onderzoek was gefocust op een van origine Surinaamse groepering en raakte door de ontdekking van de werkplaats in een stroomversnelling, aldus de woordvoerder van het OM.

De pakketten cocaïne werden aangetroffen in twee grote rugzakken in de slaapkamer van het appartement. De drugs werden versneden met behulp van huishoudelijke apparatuur, waaronder blenders. De politie vond daarnaast een tiental mobiele telefoons.

In beslag

Ook in de woning in Purmerend van de 45-jarige vriendin nam de recherche mobiele telefoons in beslag, naast laptops, een geldtelmachine, scherpe munitie en de verpakking van een vuurwapen.

Het Rotterdamse appartement was vermoedelijk een schuiladres van de verdachten, aldus de woordvoerder.

De daar aangehouden verdachten variëren in leeftijd van 34 tot 46 jaar. De recherche onderzoekt de herkomst en het vervoer van de drugs naar Nederland op dit moment nog.

De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.