AMSTERDAM - De rechtbank van Dordrecht heeft Sander V. vrijdag veroordeeld tot 18 jaar onvoorwaardelijke celstraf en tbs met dwangverpleging voor moord met voorbedachte rade op de 12-jarige Milly Boele. De rechters achten ook bewezen dat V. het meisje heeft aangerand.

V. is tevens veroordeeld voor vrijheidsberoving en het verbergen van een lijk. De rechters vinden niet bewezen dat V. zijn slachtoffer seksueel heeft misbruikt.

De rechtbank oordeelt dat V. ten tijde van het misdrijf leed aan een ziekelijke vorm van afhankelijkheid van cannabis en een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Hij is ontoerekeningsvatbaar verklaard.

V.'s 'impulsieve handelingen en keuzes' kunnen volgens de rechters ook in de toekomst niet worden uitgesloten. Het is aannemelijk bevonden dat V. bij grote stress in herhaling zou kunnen vallen. De tbs-behandeling zal daarom ook 'langdurig' zijn.

De familie van Milly moet de veroordeling van haar moordenaar vrijdag ''nog laten bezinken''. Dat zei hun advocaat Frank van Ardenne vlak na het vonnis. Verder willen ze er niets over kwijt.

Eis

Het Openbaar Ministerie (OM) had 25 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de oud-politieagent voor moord, seksueel misbruik, vrijheidsberoving en het verbergen van het lichaam.

De vermissing en Milly's dood leidden in het hele land tot geschokte reacties. Dat V. een politieman was, maakte het onbegrip nog groter. Het OM eiste daarom een hogere straf voor V. dan wanneer hij een gewone burger was geweest.

Gruwelijk drama

De rechtbank zei tegen V. dat hij een gruwelijk drama heeft veroorzaakt: een jong meisje van twaalf jaar meegelokt, aangerand en vermoord.

''Ze moet enorme angst hebben gehad'', aldus de rechters. Vervolgens hebben ouders, familie en vele anderen dagen in onzekerheid gezeten en gezocht. Hen is onherstelbaar leed aangedaan.

Hoger beroep

Advocaat Wim Anker adviseert V. in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Dat zei Anker vrijdag na de uitspraak van de rechtbank in Dordrecht. De advocaat benadrukt dat het daarmee nog niet zeker is dat er ook daadwerkelijk hoger beroep wordt aangetekend.

''Ik denk dat we een goede kans zouden maken. Deze onderbouwing van de rechtbank is echt aan de ondergrens. Gezien de toekenning van tbs zou een lagere gevangenisstraf passend zijn.'' V.'s andere advocaat Tjalling van der Goot noemde het vonnis van de rechtbank ''zeer matig onderbouwd''.

Volgens Van der Goot hebben de rechters wel oog gehad voor de omstandigheden voor de verwurging, maar niet hoe V. handelde tijdens die verwurging. Toen was er volgens hem geen sprake van kalm beraad. ''Sander heeft altijd gezegd dat in een opwelling te hebben gedaan.''

Gezocht

Milly Boele verdween op 10 maart dit jaar. Ze was bijna een week vermist en er werd uitvoerig naar haar gezocht. Ook buurman V. zocht mee. Uiteindelijk werd het meisje in zijn achtertuin gevonden nadat hij zichzelf bij de politie had gemeld.

Volgens justitie heeft hij zijn buurmeisje meegelokt naar huis en haar daar gedwongen hem oraal te bevredigen. Uiteindelijk zou hij haar met zijn riem hebben gewurgd en in zijn tuin hebben begraven.

V. heeft bekend het meisje te hebben gewurgd en begraven, maar van seksueel misbruik zou volgens hem geen sprake zijn. Hij zou wel haar borsten hebben betast. Verder zei hij in de rechtbank zich weinig meer van de dag te kunnen herinneren.

Volg reacties op Twitter via NUlive.

Uitspraak Sander V.