AMSTERDAM - Het treinverkeer rond Schiphol is vrijdagochtend een paar uur stilgelegd omdat er rookontwikkeling was in een trein. Dat laat de brandweer Kennemerland weten.

Het treinverkeer rijdt inmiddels weer volgens schema. Dat heeft de NS vrijdag rond 13.45 uur bekendgemaakt.

"Eerder waren enkele treindiensten komen te vervallen en was er sprake van vertraging, maar inmiddels rijden alle treinen weer op tijd", aldus een woordvoerder.

Technische storing

Het Korps landelijke politiediensten meldde eerder dat er sprake was van brand, maar volgens de brandweer was er alleen maar rook. Ooggetuigen spraken op Twitter ook van veel rookontwikkeling.

Een technische storing is waarschijnlijk de oorzaak. ''De precieze oorzaak wordt onderzocht door ProRail'', aldus een woordvoerster van de brandweer. Volgens de spoorbeheerder gaat het mogelijk om een storing in de wielen en/of de remmen.

De trein waar de rook ontstond, moest worden ontruimd. Doordat het voertuig zich vlakbij het perron bevond, verliep dat zonder problemen. Ook het treinstation op Schiphol moest worden ontruimd.

Melding

Niemand raakte door het incident gewond. De brandweer kreeg de melding van het incident in de trein tegen half tien binnen.

Zij rukte groot uit, ook al bleek dat later niet nodig te zijn. Rond tien uur gaf de brandweer het sein dat de situatie onder controle was.

Passagiers

Het stilleggen van het treinverkeer heeft tot drukke en soms chaotische situaties op de luchthaven geleid. Doordat mensen niet met de trein weg konden, liep de centrale hal al snel vol met honderden reizigers.

Onder meer bij de informatiepunten van de NS was het heel druk. Het bedrijf had medewerkers ingezet die gestrande reizigers informatie gaven. Ook reden er extra bussen van en naar Schiphol.

Ook op Amsterdam Centraal Station was het erg druk. Veel mensen die de trein naar Schiphol wilden nemen, moesten nu op zoek naar ander vervoer.

Daardoor was er op het station nauwelijks meer een taxi te krijgen. Sommige taxi’s vroegen extreem hoge bedragen – zoals 25 euro per passagier – voor een ritje naar de luchthaven.

Rook in treinstel Schiphol