DE BILT - In delen van Limburg, Gelderland en Overijssel is donderdagavond plaatselijk droge sneeuw gevallen. Het is de eerste sneeuw deze winterperiode.

Dat deelde het KNMI mee.

Omdat het in het oosten van het land rond het vriespunt is, blijft de sneeuw daar liggen.

In het westen en midden van het land zijn winterse buien met hagel en natte sneeuw gevallen. Die buien zullen vooral in het noorden van het land komende nacht aanhouden.

Gladheid

Volgens het KNMI moet het verkeer rekening houden met gladheid.

Door sneeuw kan het donderdagavond lokaal glad zijn. In de kustprovincies, Gelderland en Overijssel heeft sneeuw al voor gladde wegen gezorgd, waarschuwt de Verkeersinformatiedienst.

Vanwege de sneeuw werd tussen 19.00 uur en 20.00 uur op de A1 richting Hengelo stapvoets gereden tussen Rijssen en knooppunt Azelo. De sneeuw is inmiddels verdwenen.

Hagelbui

Een hevige hagelbui ontregelde eerder op de dag het verkeer rond de A12. Een laag van acht centimeter hagel bleef liggen, waardoor tussen knooppunt Lunetten en Gouda een file van meer dan dertig kilometer ontstond.

Ook op omliggende wegen kwam het verkeer vast te staan. Pas om 21.00 uur was de file volgens de ANWB opgelost.

In de loop van de avond kan het vooral in Friesland, Groningen en de kop van Noord-Holland glad worden. Rijkswaterstaat stuurt volgens de ANWB geen strooiwagens de weg op. De gladheidscoördinator zou dat niet nodig vinden.