BERGEN - De gemeente Bergen wil op korte termijn overleg met minister Maxime Verhagen van Economische Zaken over de ondergrondse gasopslag in het gebied Bergermeer. Dit meldt een woordvoerster van de gemeente donderdag.

Aanleiding is een brief die de bewindsman eerder deze maand zond aan het Bergense college van burgemeester en wethouders. Daarin schrijft hij de gemeente alsnog zelf een oordeel te willen laten geven over diverse vergunningaanvragen voor de gasopslag.

De gemeente Bergen is hierover verbaasd, aldus een woordvoerster. Voormalig minister Maria van der Hoeven nam de vergunningverlening zonder overleg over van Bergen, nadat die in juni uit onvrede met de plannen had geweigerd de aanvragen te beoordelen.

Protest

Bergen tekende daartegen protest aan en stapte ook naar de rechter. "Kennelijk concludeert de minister hieruit dat Bergen de vergunningen alsnog wil beoordelen", aldus de woordvoerster. "Maar voor wij zover zijn, hebben wij nog wel wat vragen waarop we antwoord willen."

Een hiervan is of de gemeente nog het recht heeft de vergunningen te weigeren als deze passen in het zogenoemde Rijksinpassingsplan. Bergen stemt daarmee niet in omdat de gemeente de veiligheidsrisico's van de gasopslag onaanvaardbaar groot vindt.

Meerderheid

Volgens een woordvoerder van minister Verhagen heeft de bewindsman bij de gemeente Bergen een "voorwaardelijke bereidheid" ontdekt alsnog over de vergunningaanvragen te willen oordelen.

"Hij heeft aangegeven dat dit wat hem betreft bespreekbaar is als het snel gebeurt", aldus de woordvoerder. Hij kan niet zeggen of Verhagen instemt met het Bergense verzoek tot nader overleg.

Grootste van Europa

In het Bergermeerveld moet de grootste gasopslag van Europa komen. Het plan past in de Nederlandse ambitie de gasrotonde voor Noord- en West-Europa te worden. Met het project is ongeveer 800 miljoen euro gemoeid.

Bergen is de enige gemeente die zich nog verzet. Alkmaar, Heiloo en Schermer staakten hun protest na tegemoetkomingen door het rijk en exploitant TAQA Energy. Eerder deze maand ging ook de provincie Noord-Holland overstag.