AMSTERDAM - Paul S., de ex-marinier die in 2003 vier leden van zijn ex-schoonfamilie doodschoot, mag definitief zijn cel uit om te beginnen aan een tbs-behandeling.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) kan dat niet voorkomen, zei hij donderdag in de Tweede Kamer.

Teevens voorganger Nebahat Albayrak (PvdA) had besloten dat S. langer in de cel moest blijven zitten. Zij werd vorige maand teruggefloten door de Raad voor Strafrechtstoepassing. Deze raad bepaalde dat S. toch aan zijn tbs-behandeling mag beginnen.

"Ik heb geen ruimte om een nieuw besluit te nemen", zei Teeven op een verzoek van de PVV om te voorkomen dat S. naar een tbs-kliniek gaat.

Wel zei Teeven dat S. niet met verlof mag voordat twee derde van zijn celstraf achter de rug is.

S. schoot op 24 oktober 2003 in Kerkrade zijn ex-vriendin, haar moeder, haar vader en haar broer dood. Hij is veroordeeld tot twintig jaar cel met tbs.

Fokkensregeling

Hij kan nu naar een tbs-kliniek door de zogeheten Fokkensregeling. Die houdt in dat veroordeelden die zowel een gevangenisstraf als tbs hebben gekregen, naar de tbs-kliniek kunnen wanneer zij een derde van hun celstraf hebben uitgezeten.

Deze regeling leidde tot ophef toen vorig jaar bleek dat S. er gebruik van wilde maken. Daarop besloot Albayrak de regeling af te schaffen. Het nieuwe kabinet staat achter dit besluit, zei Teeven.