AMSTERDAM - Het Hof in Leeuwarden laat het Nederlands Forensisch Instituut nader DNA-onderzoek doen in de zaak tegen de pedofiele kindermoordenaar Geert B. (50) uit Glanerbrug.

In 1991 misbruikte en vermoordde B. in Deventer zijn achtjarig buurmeisje Semiha Metin. Pas in 2009 werd hij daarvoor opgepakt. Nadat hij in zijn nieuwe woonplaats weer twee jonge kinderen had misbruikt, moest hij DNA afstaan en rolde er een match uit met de moord op Semiha.

In mei 2010 veroordeelde de rechtbank in Zwolle Geert B. tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging, waarop zowel het Openbaar MInisterie als de verdediging van B. in hoger beroep gingen.

Onbekende dader

In een zitting op 11 november verzocht de advocaat van Geert B. de pyjama waarmee Semiha was gewurgd nader te onderzoeken op DNA-sporen. De advocaat sluit niet uit dat er een onbekende dader in het spel is.

Opmerkelijk genoeg ontsprong Geert B. in 2003 nog de dans doordat hij weigerde mee te werken aan een DNA-test. Maar hij was niet de enige. Advocaat Jan Bart Kalk: "Ook twee politieambtenaren weigerden toen hun medewerking. Je vraagt je toch af: 'Hadden zij iets te verbergen?'"

Buurmeisje

De zaak wordt met meer dan gewone belangstelling gevolgd door een nu 30-jarig voormalig buurmeisje van B.. Ook zij werd door hem misbruikt.

Bij haar heeft B. zijn vaste 'modus operandi' toegepast: vastbinden, foto's maken en wat hij noemde: 'krassen aan de buitenkant.' Kort nadat zij gillend aan Geert B. was ontsnapt, vermoordde hij Semiha. In een reportage voor NU.nl vertelt het buurmeisje over wat ze destijds met Geert B. heeft meegemaakt.