DEN HAAG - De 32-jarige man uit Rijswijk die ervan wordt verdacht op grote schaal valse facturen bij verzekeraar Delta Lloyd te hebben ingediend, wist in veel gevallen niet dat de facturen niet klopten.

Dat verklaarde hij donderdag in de rechtbank in Den Haag.

Jeroen J. werkte als technisch manager van de verzekeraar en zou in die functie zijn werkgever voor ruim 4,5 miljoen euro hebben opgelicht.

Hij moest zich voor de rechter verantwoorden voor ruim zestig dubieuze facturen die hij gedurende enkele jaren met hulp van diverse aannemers zou hebben opgemaakt.

Onderhoudswerkzaamheden

In die rekeningen werden onderhoudswerkzaamheden aan panden van Delta Lloyd in onder meer Amsterdam, Den Haag en Rotterdam in rekening gebracht die nooit of door een andere aannemer werden uitgevoerd.

J. wist niet altijd of die werkzaamheden ook daadwerkelijk waren gedaan. "Ik heb zelf altijd gedacht dat de werkzaamheden gewoon zijn uitgevoerd en ze daarom in rekening gebracht", zo verklaarde hij.

Aangifte

Delta Lloyd deed in 2008 onderzoek naar de afwijkende facturen nadat een werknemer ontdekte dat een factuur niet klopte. De verzekeraar heeft vervolgens aangifte gedaan van valsheid in geschrifte en oplichting.

Jeroen J. gaf de vervalsing slechts in een klein aantal gevallen toe. Hij zorgde vervolgens dat het geld aan de bouwbedrijven werd uitgekeerd en eiste daar zelf een deel van. Op die manier wilde hij schulden die hij bij diverse bouwbedrijven had opgebouwd, vereffenen. De aannemers werkte op hun beurt aan privéprojecten van J.

De rechtbank maakte donderdag een begin aan de twee dagen durende behandeling van de omvangrijke fraudezaak. De officier van justitie zal naar verwachting vrijdag de eis tegen verdachte uitspreken.