ZWOLLE - Het Team Executie Strafvonnissen (TES) van het Openbaar Ministerie heeft een Europees Arrestatiebevel (EAB) uitgevaardigd tegen de in Duitsland wonende, Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas-Carel Faber.

Dat heeft het TES donderdag bekendgemaakt. Nederland wil Faber overgeleverd hebben om hem zijn straf te laten uitzitten.

Faber, inmiddels 88, was lid van het executiepeloton in kamp Westerbork, lid van de Waffen-SS en lid van het Sonderkommando Feldmeijer. In 1947 werd hij ter dood veroordeeld wegens de dood van zeker elf mensen in kamp Westerbork en wegens het hulp bieden aan de vijand in oorlogstijd.

Ontsnapping

Een jaar later werd die straf omgezet in levenslang. Faber ontsnapte in 1952 uit de gevangenis van Breda en vluchtte naar West-Duitsland.

Eerdere procedures om Faber naar Nederland te krijgen zijn op niets uitgelopen. Een overleveringsprocedure op basis van een EAB is nog niet eerder gevoerd.

Niet gewijzigd

De uitkomst hiervan staat allerminst vast, aldus het OM, dat erop wijst dat de omstandigheden niet gewijzigd zijn ten opzichte van eerdere verzoeken en procedures. Hoeveel tijd de nieuwe procedure in beslag gaat nemen, is onduidelijk.

In augustus gaf de Duitse minister van Justitie, Sabine Leutheuser-Schnarrenberger, het OM in eigen land opdracht te onderzoek of Faber alsnog berecht kan worden. Eerder onderzoek leidde tot de slotsom dat er te weinig bewijzen waren voor een strafproces.