EINDHOVEN - Een chirurg en een toenmalig arts-assistent van het VieCuri ziekenhuis in Venlo hebben woensdag weersproken dat er fouten zijn gemaakt bij de behandeling van een 79-jarige vrouw uit Venlo in 2006.

De twee moesten woensdag verschijnen voor het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Eindhoven. De 79-jarige vrouw overleed aan de gevolgen van een blindedarmoperatie.

Nabestaanden verweten de artsen te lang te hebben gewacht met de operatie, de patiënte te vroeg naar huis te hebben gestuurd en een gebrekkige communicatie.

Volgens de chirurg die destijds eindverantwoordelijk was voor behandeling was het uitstellen van de operatie medisch verantwoord. Dat er daardoor complicaties zijn opgetreden, weerlegde hij.

Bloedtest

Wel gaf de chirurg toe dat de vrouw mogelijk te vroeg uit het ziekenhuis is ontslagen. Hij wist niet dat er een bloedtest was gedaan. Op basis van de uitslag die hij later onder ogen kreeg, had ze niet naar huis gemogen, erkende hij.

De nabestaanden klaagden dat er geen of nauwelijks overleg was met de chirurg en dat ze het moesten doen met een 'arrogante' arts-assistent.

De chirurg was op het cruciale moment niet beschikbaar vanwege een operatie. Daarom nam de arts-assistent het over, legden de artsen woensdag uit. De chirurg gaf aan dat er regelmatig overleg is tussen hem en de afdeling over patiënten.

Andere chirurgen

Na de operatie in oktober werd de vrouw begin november uit het ziekenhuis ontslagen. Vier dagen later werd ze weer in het ziekenhuis opgenomen omdat haar toestand verslechterde. Enkele dagen later overleed de vrouw.

Begin november werden twee andere betrokken chirurgen door de tuchtrechter gehoord over deze zaak.

Dood door schuld

Het VieCuri ziekenhuis in Venlo zit momenteel in de hoek waar klappen vallen. Bij de strafrechter in Roermond stond vorige week een neuroloog van het ziekenhuis terecht.

Justitie verdenkt de arts van dood door schuld omdat hij een 14-jarig meisje dat van haar paard was gevallen in de steek had gelaten. Tegen hem werd vrijdag een werkstraf geëist.