UTRECHT - Wegens het hacken en vervalsen van ruim twintig ov-chipkaarten heeft de officier van justitie in Utrecht woensdag honderd uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen de 30-jarige Leidenaar Erik van IJ.

Het is volgens het Openbaar Ministerie de eerste keer dat iemand terechtstaat voor een dergelijk feit sinds de invoering van de ov-chipkaart.

Volgens Van IJ., die zichzelf omschreef als een 'nerd met een voorliefde voor cryptologie', kostte het kraken van de kaarten hem niet meer dan 30 euro aan apparatuur en een middagje werk. Hij was naar eigen zeggen eind 2009 begonnen met het hacken van een kaart omdat hij wilde aantonen dat de beveiliging en daarmee de bescherming van de privacy te wensen overliet.

Hij zou er zelf nooit gratis mee hebben gereisd, maar collega's aan wie hij ook vervalste kaarten gaf, zouden dat wel hebben gedaan.

Motieven

De officier van justitie twijfelde aan de ideologische motieven van Van IJ. Hij wees erop dat de hacker nooit met zijn bevindingen naar buiten was getreden. Ook bewees de zaak tegen Van IJ. volgens de officier dat het wel goed zit met de bescherming van de privacy via de ov-chipkaart.

Hoewel al snel duidelijk zou zijn geweest dat er valse kaarten in omloop waren, kostte het volgens de officier veel moeite om de identiteit van de hacker te achterhalen.

Anonieme kaarten

Van IJ. stelde dat dit vooral te danken was aan het feit dat hij anonieme kaarten had gebruikt, die hij steeds contant had betaald. Dat het hem om het principe te doen was, bleek volgens hem uit het feit dat hij zijn werkwijze nooit had gepubliceerd. ''Anders zou iedere digibeet het kunnen”, aldus Van IJ.

De officier vond dat Van IJ. ook 2000 euro aan de eigenaar van de ov-chipkaart, Trans Link Systems, moet betalen voor de onbetaalde reizen.

De rechtbank doet uitspraak op 8 december.