AMSTERDAM - De politie heeft in Amsterdam een verwarde man aangehouden die aanwezig was bij de opening van een nieuw gebouw van de Universiteit van Amsterdam door koningin Beatrix.

Volgens een politiewoordvoerder is de man niet in de buurt van de vorstin geweest. De politie pakte hem op omdat onduidelijk was waarom hij zich op het terrein ophield. Toen hij daarop werd aangesproken, begon hij over de grond te rollen.

Zowel de politiewoordvoerder als een woordvoerder van de universiteit spreken van een 'verwarde maar volledig ongevaarlijke man'. Tegenover stadszender AT5 zegt een ooggetuige echter dat de man zou hebben geïnformeerd naar de aanwezigheid van de koningin.

De man is voor verhoor meegenomen naar het bureau. Mogelijk wordt psychiatrische hulp voor hem ingeschakeld.

Opening

Koningin Beatrix was woensdagmiddag aanwezig voor de opening van een nieuw gebouw van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op het Science Park in Amsterdam-Oost. In het nieuwe gebouw zijn onderwijs en onderzoek op het gebied van exacte wetenschappen bij elkaar gebracht.

Verward

De vorstin kreeg recent vaker te maken met kennelijk verwarde personen. Op Prinsjesdag werd een man opgepakt die een waxinelichthouder naar de Gouden Koets had geworpen, en eerder deze maand gooide een 21-jarige Zeistenaar elf ramen in van Beatrix' werkpaleis Noordeinde in Den Haag.

Bezoek Beatrix aan UvA