GRONINGEN - De invoering van de ov-chipkaart in de provincies Groningen en Drenthe is uitgesteld. Dat maakte het OV-bureau woensdag bekend.

De chipkaart had in oktober al ingevoerd moeten zijn, maar omdat vervoersbedrijf Q-buzz de apparatuur nog niet op orde heeft, blijft voorlopig alleen een strippenkaart geldig.

Wanneer de chipkaart wel wordt ingevoerd, is nog niet bekend. Q-buzz krijgt voor elke maand vertraging een boete van 50.000 euro.

Friesland

In Friesland mag vanaf 23 december niet meer met de strippenkaart worden gereisd. Passagiers die dan in Groningen met een strippenkaart zijn opgestapt, moeten bij een overstap in Friesland verder reizen met de chipkaart.

Het dubbele opstaptarief dat ze dan betalen, kunnen ze later terugkrijgen.

Onverantwoord

GroenLinks stelt dit in een reactie 'onverantwoord' te vinden.  Tweede Kamerlid Ineke van Gent begrijpt niet waarom minister Schultz van Haegen opeens zo’n haast heeft.

“Haar voorganger Eurlings was zo verstandig om de strippenkaart in Oost Nederland voorlopig te behouden, omdat er teveel problemen waren. In Friesland is de situatie absoluut niet beter.”

De OV-chipkaart kan volgens Van Gent nog niet gebruikt worden op regionale spoorlijnen van Arriva in Friesland. En omdat buurprovincie Groningen nog niet zo ver is, komen reizigers tussen die provincies in de problemen.

“Dat gaat tot gehannes met twee systemen leiden. Daar moet je de reizigers niet mee opzadelen”, aldus Van Gent.