UTRECHT - Pieter Kalbfleisch heeft niet met Hans Westenberg over de Chipsholzaken in de jaren 1994 tot 1996 gesproken. Hij weet ook niet hoe de toedeling van de zaken - die behandeld zijn door Westenberg - is gegaan.

De topman van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), die voorheen vicepresident was van de rechtbank in Den Haag, zei dit woensdag tijdens zijn verhoor voor de rechter-commissaris in Utrecht.

Kalbfleisch is een van de (voormalig) rechters die op verzoek van projectontwikkelaar Chipshol worden gehoord.

'Zwaar gedupeerd'

Chipshol voelt zich zwaar gedupeerd in een zaak over grond rond de luchthaven Schiphol. De projectontwikkelaar stelt door een uitspraak van rechter Westenberg in de jaren negentig veel grond en geld te zijn kwijtgeraakt.

Chipshol wil een schadeprocedure starten tegen Westenberg en de Staat en hoopt daarvoor met het getuigenverhoor munitie te verzamelen.

Bevriend

Vader en zoon Poot, oud-directeur en directeur van Chipshol, vermoedden dat Westenberg en zijn oud-collega Kalbfleisch in de tijd van het proces bevriend waren.

Chipshol had daarnaast een anonieme tip gehad dat Kalbfleisch op zijn beurt bevriend zou zijn geweest met de tegenpartij en daarom Westenberg gevraagd had de bewuste zaak voor zijn vrienden te behandelen.

'Kletskoek'

''Kletskoek’’, noemde Kalbfleisch de strekking van de tip. Wel was hij vanuit zijn studietijd bevriend met de twee broers Van Andel. De oudste daarvan, Harry van Andel, was later directeur van de tegenpartij van Chipshol, Landinvest.

Ze hadden elkaar een tijd min of meer uit het oog verloren, tot eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Van Andel stapte toen in de constructie Chipshol-Landinvest. Kalbfleisch was sinds 1980 in een nevenfunctie commissaris bij Vomar, dat wilde investeren in de combinatie.

'Geen speciale vriendschap'

In de turbulente jaren van het conflict tussen Chipshol en Landinvest is Kalbfleisch, die destijds rechter en coördinerend vicepresident was, als vertegenwoordiger van Vomar bij aandeelhoudersvergaderingen van Chipshol-Landinvest geweest.

Kalbfleisch en Westenberg zijn volgens Kalbfleisch goede collega’s geweest, ze hadden geen speciale vriendschap. Volgens Kalbfleisch heeft hij geen bemoeienis gehad met de toebedeling van de zaak tussen Chipshol en Landinvest aan Westenberg.