AMSTERDAM - De drie verdachten die dinsdag in het kader van een Belgisch terreuronderzoek in Amsterdam zijn aangehouden, verzetten zich tegen overlevering aan België.

Dit heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam woensdag na de voorgeleiding van het drietal bekendgemaakt. De mannen blijven voorlopig wel vastzitten.

Door het verzet kan het nog geruime tijd duren voordat zij ter beschikking komen van de Belgische autoriteiten. De overleveringskamer van de rechtbank in Amsterdam zal zich over het overleveringsverzoek van de Belgen moeten buigen. De rechtbank moet dit binnen drie maanden hebben gedaan.

Marokkaanse afkomst

De verdachten zijn drie Amsterdammers van Marokkaanse afkomst van 25, 26 en 28 jaar oud. Ook in België en Duitsland zijn dinsdag arrestaties en huiszoekingen verricht. In totaal zijn er elf mensen opgepakt.

Justitie in België en Nederland vermoeden dat de verdachten betrokken zijn bij plannen van een internationale terroristische groepering om in België een aanslag te plegen. Een specifiek doel zou nog niet zijn bepaald.

Tsjetsjeense terreurgroep

De verdachten zouden ook geld hebben vergaard en mensen hebben geronseld voor een Tsjetsjeense terreurgroep, het zogeheten Kaukasisch Emiraat. De verdachten in België zijn Belgen met een Marokkaanse achtergrond en Russen met een Tsjetsjeense achtergrond.

Ugur Sarikaya, raadsman van een van de Amsterdamse verdachten, zegt dat zijn cliënt elke betrokkenheid bij enig terreurnetwerk ontkent en zich daarom verzet tegen overlevering naar België.

De overleveringskamer van de rechtbank in Amsterdam verdiept zich niet in de schuldvraag, maar toetst uitsluitend de formele toelaatbaarheid van het Belgische overleveringsverzoek. Als de Amsterdamse verdachten zich niet zouden hebben verzet, hadden zij binnen tien dagen naar België gemoeten.